DEBRANŞĂRI ILEGALE DATORATE FRIGULUI, LA TIMIŞOARA

RADU ŢOANCĂ

Consilierul PSD Radu Ţoancă scrie pe Facebook despre debranşările ilegale, datorate frigului din casele oamenilor, în această iarnă:

Debransarile de la Colterm au depasit 10 000 de abonati !
In afara de a se lamenta si a cersi bani de la Bucuresti, administratia Fritz a ramas incremenita in propria incompetenta
Din cele 4200 de bransamente ale Colterm din Timisoara – insumand 52 000 de abonati individuali- au fost verificate in ultima perioada 1400 . Rezultatul acestei inventarieri partiale – care se va finaliza in perioada urmatoare la toate bransamentele din oras- a fost unul socant : peste 400 de debransari ilegale de blocuri intregi , apartamente sau case individuale .

Din calculele specialistilor, au “ iesit” din sistemul centralizat de termoficare fara sa anunte 10 -12.000 de familii , care si-au montat centrala proprie pe gaz . Ritmul debransarilor ilegale s-a intensificat in acest sezon rece , pentru ca oamenii ingheata in propriile apartamente, copiii se imbolnavesc in scoli , iar bolnavii in spitale , platind pretul “ viziunii” primarului Fritz de a lasa Colterm fara carbune peste iarna si apoi de a plafona temperatura din retelele companiei pentru a face economii la gaz !

Ceea ce este insa cu adevarat periculos pentru timisorenii abonati la Colterm este totala incapacitate si neputinta manageriala a administratiei care , in afara de gargara politicianista ieftina, conform careia altii sunt vinovati pentru dezastrul produs de ei ( Guvernul , vechile partide politice , fosta administratie etc ) , nu a livrat nimic concret care sa salveze sistemul centralizat de energie din oras. Nu au pus bazele unei noi companii locale care sa preia, treptat , retelele de distributie , abonatii, eventualele fonduri europene sau guvernamentale care se vor aloca in acest domeniu .

Spre exemplu , daca maine un municipiu de talia Timisoarei ar putea primi investitii europene sau guvernamentale pentru modernizarea sistemului energetic de 100 de milioane de euro , acesti bani nu ar ajunge aici, pentru ca nu exista o companie locala fiabila, o strategie coerenta in privinta sistemului centralizat de energie termica, studii serioase si finantabile de fezabilitate – nu din acelea produse de firmele useriste de apartament , cu zero angajati pentru sifonarea banului public !”.

Fiind rămasă fără bani şi fără soluţii, societatea de termoficare aflată în subordinea primăriei Timişoara a redus temperatura la plecarea apei calde din punctele termice, frigul s-a instalat repede atât în şcolile, cât şi în spitatele din Timisoara.

Colterm are de plătit datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, bănci şi alţi furnizoril, asta făra amenda care o are de achitat, de 21 de milioane de euro, pentru ca nu a cumpărat certificatele verzi.

Guvernul României a alocat săptamâna trecută un alt ajutor financiar pentru Primăria Timişoara, ajutând la revenirea căldurii în casele abonaţilor Colterm.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *