administraţie publică

Reabilitarea de pe DJ 572 este așteptată cu sufletul la gură.

Așa cum am mai scris despre drumul județean 572 care a fost asfaltat ca o reparație necesară în localități, cu un covor asfaltic de 6 cm, această „asfaltare” având doar rolul de a îmbunătăți condițiile de trafic până la reabilitarea completă a acestui drum, pe tronsonul Comorâşte – Berzovia.

Doclin la asfaltare

Deci, prin urmare, nu avem ce reproșuri să aducem primăriilor pe raza cărora este turnat acest covor asfaltic pentru degradarea destul de rapidă, circa șase – opt luni de la reparație, deoarece în zonă există câteva puncte de lucru ale unor societăți care au în inventar mașini de mare tonaj, ori covorul asfaltic nu rezistă unor greutăți așa de mari, peste 40 tone, fiind și temperaturi foarte ridicate, el cedează și se degradează vizibil, dar până la reabilitare, așa cum am scris mai sus, nu putem decât sa așteptăm și să ne gândim că fără acest asfalt, așa subțire dar destul de eficient, ar fi înghițit tone de praf cei care locuiau lângă drum, la trecerea mastodonților plini cu piatră sau lemne.

Același loc la aproape un an dupa asfaltare

Am verificat pentru dumneavoastră, care este situația actuală, când se va face reabilitarea acestui tronson de drum și iată răspunsul : Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Modernizare DJ 572 Comorâște – Berzovia» se află în rezervă pentru finanțare pe Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT). Are la bază Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) și a fost inclus în lista sinteză prin Ordinul MDRAP nr. 2432, solicitându-se de către Compania Națională de Investiții documentație în vederea finanțării obiectivului .Reabilitare, refacere și modernizare DJ 572 Comorâște – limită cu județul Timiș» (aproximativ 33 km) a fost introdus în lista sinteză a CNI prin Ordinul MDRAP nr. 2432. În urma solicitării Consiliului Județean Caraș-Severin, Compania Națională de Investiții a solicitat documentația în vederea finanțării obiectivului de investiții”.

Deci, mai avem de așteptat, iar direct răspunzători sunt cei de la C.J. Caraș-Severin, primăriile doar au făcut ce au putut pentru a crea confort cetățenilor lor, așa cum puteți vedea și în imaginile de mai jos, unde se vede clar că drumul judeţean 572 este intabulat de consiliul județean Caraș-Severin.

Drumul județean 572

În Doclin, covorul asfaltic are mai mult de suferit, fiind și mai vechi decât cel turnat în comuna Forotic, o să vă atașez niște poze în care să se vadă degradările produse, cine știe, poate vor grăbi obținerea de fonduri cei de la consiliul județean Caraș-Severin.

După cum se vede, a fost făcută deja o reparație, iar localnicii, neștiind despre ce este vorba și cum a fost făcut drumul, crezând că este o reabilitare făcută de mântuială, au dat vina pe primărie și pe cei care au construit acest covor asfaltic, repet DE 6 CM GROSIME, ATĂT A FOST PREVĂZUT ÎN CONTRACTUL DE EXECUȚIE, deoarece nu este modernizare, doar reparație.Acesta este motivul pentru care am reluat acest subiect sensibil în zonele prin care trece drumul respectiv, iar pentru conformitate, o să atașez mai jos un comunicat al DDJ Caraș Severin, apărut la vremea respectivă pe un canal media din județul Caraș Severin.

Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin vine cu o veste îmbucurătoare pentru localnicii din Comorâște și Doclin. Recent, lucrările de reparații, prin turnarea de covoare asfaltice, cu o grosime variabilă de aproximativ 6 cm au fost finalizate.Lucrările de reparații pe DJ 572 vizează doar oferirea unor condiții cât de cât decente pentru cei care tranzitează drumul județean, varianta mai puțin costisitoare fiind luată în calcul până la aprobarea fondurilor europene necesare unor straie complet noi care vor putea fi dobândite prin lucrări de modernizare.

Venim cu specificația că acestea reprezintă lucrări de reparații, o variantă mai puțin costisitoare, cu rolul de îmbunătățire a condițiilor de trafic până la aprobarea proiectului depus la ADR Vest pentru modernizarea tronsonului cuprins între localitățile Comorâște și Berzovia – proiect eligibil, aflat în continuare pe lista de rezervă”, spun cei de la Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin.” Cam atâta despre acest subiect fierbinte al zonei respective, vom reveni cu noutăți, atunci când acestea vor exista.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *