Timișoara se topește și Bega seacă, la propriu.

Astăzi temperaturile au fost aproape de 40°C, iar atmosfera de-a dreptul înăbușitoare în Timișoara. Asfaltul fierbinte, cimentul la fel, totul din jur radia căldură. În aceste condiții, singura salvare pentru cei care locuiesc la bloc este o instalație de climatizare sau să aibă blocul izolat și cu acoperiș. Și așa, cu blocul izolat și acoperiș, dar fără climatizare, temperaturile ajung undeva la 28°C, însă unde nu sunt blocurile izolate și nu există un mod de a răcori atmosfera, temperaturile pot ajunge lejer peste 32-33 °C, deci insuportabil. Ștrandurile sunt un alt mod de a scăpa de căldura înăbușitoare. Dar nu asta era punctul important, ci faptul că Bega, canalul care dă viață prin apa răcoritoare, seacă, seacă zilnic, astăzi, după ce am verificat, are scăzut nivelul cu peste un metru.

Datorită lipsei oxigenului din apă, deoarece aici, la golful de lângă splaiul Sofocle, nu poate fi vorba de poluare a apei, am găsit câțiva pești morți, nu din aceia mici, caras de circa un kilogram, câteva bucăți, pluteau pe apă, la mal.

Să sperăm că cei de la apele române au pârghii de manevră pe care să le acționeze în acest caz, apa trebuie să crească de urgență, altfel există riscul ca majoritatea peștilor să moară datorită lipsei de oxigen în apă și încălzirii apei. Mai jos voi atașa câteva fotografii care vor confirma cele spuse de mine.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *