ASTĂZI ÎNCEP CURSURILE ÎN ŞCOLILE ŞI LICEELE BĂNĂŢENE

Astăzi începe şcoala la majoritatea unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din Banat, elevii şi părinţii având din nou modelul de viaţă pentru prima parte a zilei, adaptat şcolii.Din păcate, orele la şcoala vor fi tot cu masca de protecţie pe faţă la toţi elevii, mai puţin cei din învăţământul preşcolar.Regulile aufost impuse datorită numărului mare de infectări din ultima lună, astăzi având o rată de infectare dublă faţă de anul trecut în aceiaşi perioadă a anului trecut, aşa că şi restricţiile au venit în mod normal.Specialiştii estimează că şcolile vor fi deschise pentru aproximativ o lună, timp în care vom ajunge la un indice de infectare de peste 6/1000 de locuitori, iar învăţământul va fi permis doar online .Oricum, astăzi micuţii din clasele mici şi cele pregătitoare, au venit la şcoală cu masca şi nu le-am putut identifica pe faţă zâmbetul de bucurie pe care îl au copii la prima lor zi de şcoală.
Oricum, festivităţile de deschidere au fost restrânse, iar majoritatea festivităţilor dedicate copiilor de la clasele pregatitoare, a V-a, la inceput de gimnaziu ori a IX-a de liceu, se vor ţine la ore diferite, pentru a nu se crea aglomeraţie. Cele mai multe dintre ele la orele 9.00 sau 10.00, ori chiar mai tarziu. Aceasta este pentru a se putea respecta măsurile sanitare datorate pandemiei de coronavirus. Unele dintre şcoli au ales o variantă hibrid, variantă în care elevii deja ajunşi în clasele lor, vor putea urmări online festivitatea de deschidere.

Astăzi, cinci mii de copii din Timiş încep prima zi de şcoală, pentru ei este cea mai aşteptată perioadă a copilăriei, când ajung în locul unde li se deschid toate orizonturile şi îşi cunosc viitorii colegi şi prieteni. În judeţul Timiş încep astăzi şcoala peste 100.000 de elevi, aflaţi în diferite nivele , de la grădiniţă la elevii de liceu.Din păcate, cum numărul elevilor a crescut constant, locurile unde ar trebui să înveţe sunt aceleaşi, şcoli nemaifiind construite de foarte mult timp, grija guvernanţilor fiind reprezentată de cu totul altceva decât de contruirea sălilor pentru studiu, astfel că din nou ajungem la vechea zicală care spune că dacă nu ştim să ne creştem copiii, nu are cine să ne perpetueze cunoştiinţele, ceea ce ştim noi acum şi implicit specia, în toată frumuseţea ei . Aşa că orarul elevilor va fi în două schimburi, de dimineaţă şi după amiază, iar cu toate eforturile celor din conducerea şcolilor, în unele dintre ele fiind construite săli de clasă în containere amenajate în acest scop, totuşi se vor face şi ore de după masa. Astfel, o parte din elevii de la Liceul Moisil si Scolile generale 19. 24, 27, 7, 30, cele mai căutate şcoli din Timişoare, vor face ore dupa amiaza.

Peste 30.000 de elevi din judeţul Caraș-Severin, din Banatul de munte, s-au întors de astăzi la ore. Începutul de an școlar, spre bucuria tuturor, s-a făcut în format fizic. O excepție este, cazul comunei Pojejena unde incidența cazurilor de COVID-19 depășește 6 la mia de locuitori, aici cursurile făcându-se online, aceasta fiind noua regulă pentru anul școlar în curs.

Școala Gimnazială numărul 2 din Reșița care de astăzi se va numi „Şcoala Gimnazială Marius Şandru”, în memoria fostului director care a condus şcoala timp de peste 22 de ani, decedat anul trecut, emoțiile au fost la cote ridicate atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, cadrele didactice și părinții având un dublu motiv: vederea copiilor din nou în curtea școlii şi schimbarea denumirii. Odată cu anunțarea acestui nou aspect, noul director Ana Drăghici, a cerut celor prezenţi păstrarea unui moment de reculegere.De cealaltă parte, cei peste 400 de elevi care au revenit astăzi la școală au trăit emoția revederii, ascunsă însă în spatele măștilor pe care toți participanții au fost nevoiți să le poarte. Totuși, părinții și aparținătorii au avut dreptul să fie prezenți în curtea instituției de învățământ, în comparație cu anul trecut când au fost nevoiți să stea după gardul şcolii.

La şcoala din zona centrală a Reșiței, a fost prezentă şi Carina Pristavu, inspector școlar general care a transmis presei următoarele :

„Le-am transmis tuturor că nu trebuie să ne fie frică. Începem și acest an școlar sub aceleași auspicii creionate și create de această pandemie care ne-a zguduit normalitatea tuturor, dar trebuie să continuăm, să fim optimiști, să învățăm de la copiii noștri, din zâmbetul lor, din veselia și din dorința lor de a merge mai departe. Cred că aceste lucruri sunt cele care ar trebui să ne stimuleze și să ne insufle un optimism și să încercăm ca, în aceste momente, să respectăm toate măsurile necesare pentru a evita orice risc de îmbolnăvire. Îmi doresc să începem cu optimism ca să putem continua cât mai mult, în județul Caraș-Severin, învățarea fizică, în școală. Eu știu că este foarte greu, în aceste momente ale revederii, să păstrăm regulile de distanțare, dar măcar să ne străduim, pe cât posibil.”,
Structura anului scolar 2021-2022:
Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Vacanţa pentru învățământ preşcolar şi primar: 25 – 31 octombrie 2021.
Vacanţa de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.
Programul ‘Şcoala Altfel’: În perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare).
Vacanţa de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
Vacanţa de vară: din 11 iunie 2022 şi până la o dată din septembrie 2022, dată la care vor incepe cursurile anului scolar 2022 – 2023, rămasă deocamdată necunoscută.
de Adrian Cîrdu