HERCULANUM SAU HERCULANE ? ACELAȘI LOC, ACELEAȘI APE, DAR INTERESE DIFERITE.

Am încercat să scriu un articol despre stațiunea Băile Herculane sau ce a mai rămas din ea după jaful național de după revoluție, perioadă când fiecare a făcut ce a vrut, fără restricții, distrugând ceea ce alții au construit în sute, mii de ani, mai ales renumele unei stațiuni cunoscute de pe vremea romanilor și ridicată de regimul comunist la rang înalt, datorită apelor niraculoase și izvoarelor termale.Până la urmă am ajuns la concluzia ca vrând, nevrând, trebuie să completez cu date scrise pe alte site-uri de specialitate, așa că m-am hotărât să preiau infiormațiile din Wikipedia, fiind cele mai complete și demne de crezare.

Ansamblul arhitectonic dintre Baia Neptun și Podul Roșu

„Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele stațiunii de care este legat și numele societății noastre, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Ansamblul gării

Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Esculap  și Higeea. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153  d.Hr., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi: „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”. În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Interiorul fostului cazinou imperial

După retragerea administrației și armatei romane, în timpul împăratului Aurelian, sub presiunea populațiilor migratoare, băile au decăzut mult comparativ cu perioada de strălucirile din vremea romană, deși menținerea numelui indică, că băile au fost folosite tot timpul următor.

Băile Imperiale Austriece (Băile Neptun)

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune: băile „Neptun” și „Diana”; Ansamblul arhitectonic dintre Baia Neptun și Podul Roșu și Ansamblul Cazinoului; Piața Hercules; hotelurile „Traian” și „Decebal”; podurile de piatră și fontă peste râul Cerna; statuia lui Hercules și statuia zeiței Diana; pavilioanele istorice 45 și 6; gara; etc., care poartă amprenta unui baroc austriac unic în Europa. Se cuvine să pomenim aici de faptul că în anul 1999, Termele Romane cuprinse în monumentala construcție a hotelului Roman au fost redate, după 2000 de ani, în circuitul turistic astfel încât vizitatorii hotelului au posibilitatea să urmeze tratamentul balnear în aceleași condiții cu cele ale guvernatorului provinciei, generalul roman Marcus Aurelius Pius.

Râul Cerna la Herculane

În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap. Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergenta sub Hotelul Roman și acolo se înscrie în hartă Baia nr. 9.

Biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului”

Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare.

Băile Herculane de la Foișorul Ciorici

În urma Primului Război Mondial și al Tratatului de la TrianonBanatul și Băile Herculane au devenit parte a României. În stațiune există Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecții au început să fie constituite începând cu anul 1922. După al Doilea Război Mondial, localității i s-a acordat statutul de oraș și, prin hotărârea nr. 1.016 din 12 octombrie 2011, statutul de stațiune turistică balneară de interes național.”

Hotel Roman, Baile Herculane.JPG

Aceasta este prezentarea din Wikipedia, sunt foarte puține lucruri care ar putea fi adăugate astăzi, excluzând câteva încercări ale unor oameni de afaceri de a revigora turismul, stațiunea sau mai bine zis fosta stațiune Băile Herculane, sau Karlovy Vary care este departe de ceea ce a fost cândva, o perlă a turismului balnear din România.Vrem să credem că încercările oamenilor de bine de a revigora ceea ce mai este de revigorat, să aibe șanse de izbândă și peste ani să putem merge din nou într-o stațiune unde să avem condiții la fel ca în alte stațiuni mult mai slab cotate în calitatea aerului și a apelor termale, dar care beneficiază de un management al locului, de edili mult mai interesați de soarta localității pe care o păstoresc.Noi ne dorim ca hotelurile Diana, Afrodita, Hercules, Roman, hoteluri cu nume răsunător, ca și cei care au descoperit și pus bazele acesteei localități în anul 102, să fie din nou emblema stațiunii, așa cum erau inainte de revoluția din 1989. Vechile izvoare descoperite pe vremea împăratului Traian se află acum în incinta hotelului Roman, iar în stațiune se pot vedea încă situri arheologice din timpurile romane (apeducte, tabule votive), romanii construind aici temple, băi, monumente și statui închinate zeilor, loc de huzur pentru aristocrația Romei antice.

Stațiunea este ideală pentru turismul balneo și medical, însă tind să cred că putem beneficia de o revigorare a organismului și mai înainte de a avea nevoie de tratarea efectivă a unor afecțiuni cronice.Numai să respiri aerul puternic ionizat și este suficient, se simte ca la 2000 de metri altitudine, iar în stațiune sunt zeci de izvoare naturale termale și hipertermale, sulfuroase, clorurate, calcice, sodice, oligominerale. Vom reveni într-o nouă postare, cu amănunte despre ceea ce este astăzi stațiunea Baile Herculane și modul în care cred că o vor readuce la viață edilii de acum.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *