Cum și de unde ne alegem materialele de construcții.

Este clar că în prima fază aproape toată lumea se gândește la preț. Ulterior la calitate, iar mai apoi sunt unii care, în mod corect, vor să aleagă cel mai bun raport calitate-preț, așa cum este normal. Important este cui ne adresăm pentru a obține acest raport ?

Și să nu uităm de transport care, chiar dacă majoritatea societăților îl condiționează de suma plătită pentru achiziții pentru a-l face gratuit, adică au un plafon sub care se plătește transport, mai există societăți care nu au acest plafon, dar la care transportul este inclus în prețul mărfii vândute.

Cu totul aparte sunt societățile care nu vând decât pe internet ale căror cifră de afaceri depinde de serviciul de transport pe care îl oferă celor care cumpără, iar aici avem același plafon de cumpărături, doar că oamenii preferă să cumpere totul dintr-un singur loc pentru a face economii la transport și a beneficia de toate reducerile oferite datorită sumei plătite pe produse.

Nu sunt foarte multe asemenea afaceri, doar online, dar se dezvoltă foarte mult, atât datorită pandemiei, cât și posibilității de retur în 14 zile și înlocuirea lui pe cheltuiala comerciantului, asa cum prevede legea în România, dacă produsul este neconform sau are vicii de fabricație.

Așa că atenție de unde vă achiziționat-o materialele de construcții, astăzi aproape toată lumea cumpără betonul cu CIFA, lemnul gata fasonat, ori scândurile rindeluite. Nu prea mai sunt cei care se pricep și vor să facă muncile acestea la mână, cei care făceau fiind plecați în Europa la muncă, iar cei rămași preferă să cumpere gata făcut.

În ceea ce privește manopera, este mult mai ieftină dacă o face un meseriaș, dar ajunge la prețul materialelor de multe ori, dacă lucrările sunt executate cu societăți comerciale. Acestea au costuri de regie, salariați, taxe, automat prețul crescând, chiar dacă nu creste și calitatea, întotdeauna. Siguranța este însă mult mai mare deoarece se fac contracte de prestări servicii care obligă ambele părți, mult mai serios decât o strângere de mână.

In ansamblu, trebuie avut grijă cu cine și cu ce lucrăm, dacă nu vrem să avem surprize neplăcute, iar atenția să fie distribuită atât la achiziționarea de materiale cât și la găsirea constructorului. De la fundație până la acoperiș și lucrările de finisare, piața este plină de materiale pentru construcții, de diferite calități și prețuri, așa cum am spus mai devreme, rămânând în sarcina dumneavoastră să stabiliți cel mai bun raport calitate preț.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *