ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, SAU ISPASUL, O ALTĂ MARE SĂRBĂTOARE

Astăzi, 10 iunie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului sau Ispasul.Aceasta este ziua când Iisus Christos s-a înălţat la ceruri dintre apostolii săi.Înălţarea Domnului cade întotdeuna joi, la 40 de zile după Înviere, mai spunându-i-se Paştele Cailor sau Ispasul.Dacă până acum, salutul între creştini era de „Christos a înviat”, de astăzi ei se salută cu „Christos s-a înălţat”.Se fac ouă roşii , iar comportamentul creştinilor este ca si cel de la Paşte.

7 Iisus ideas in 2021 | iisus, înălțarea domnului, citate creștine

În zona de vest a țării, Banat și Țara Hațegului, de  Înălţarea Domnului sunt organizate după liturghie și după sfințirea recoltelor, așa numitele ”rugi” sau „nedei”, momente în care oamenii din sat și rudele lor se întâlnesc, petrec împreună și se bucură de momentele petrecute împreună.De asemenea, tradiția spune că gospodinele trebuie să facă curat și să gătească în ajunul sărbătorii, iar apoi să împodobească casa. Astfel la porți și la ferestre, se atârnă leuștean ca să le fie apărată gospodăria.În plus, tradiția spune că de Înălțarea Domnului se fac pomeni şi se împart pentru cei plecați dintre cei vii, iar pe masă, în memoria lor, se pune brânză, ceapă verde, pâine şi rachiu și este și ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.

Tradiţii şi superstiţii la Înălţarea Domnului, ziua când se leagă vrăjile  şi se sfinţesc florile. De ce e bine să fii vesel de Ispas şi ce păţesc cei  care muncesc

Superstițiile legate de Înălțarea Domnului sunt destul de multe și variază în funcție de zona geografică. Cu toate acestea, câteva sunt comune.Astfel, de Înălțarea Domnului nu se spală, nu se coase, nu se calcă și nu se face curățenie. De asemenea, nu este bine să te cerți, nu se dau împrumut bani și nici nu înstrăinează obiecte din casă.În plus, de Înălțarea Domnului nu este voie să aprinzi focul în casă și nici nu este voie să dai sarea din casă pentru că vacile nu vor avea lapte gras pentru smântână.De asemenea, superstițiile spun că orice semănare după Înălțarea Domnului nu va avea rod.De înălţare , în România se sărbătoresc eroii neamului cu slujbe şi parastase de aducere aminte.

Inaltarea Domnului 2020. Pana cand salutam cu „Hristos S-a Inaltat”? |  Antena 1

CHRISTOS S-A ÎNĂLŢAT !!!

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *