Atracții turistice

SĂ SALVĂM MORILE DE APĂ DIN RUDĂRIA

Hai la Rudăria” este  proiectul care pune în valoare patrimoniul mulinologic din localitatea Rudăria, judeţul Caraş-Severin. Prima acțiune a avut loc în weekendul trecut, iar mobilizarea a fost una impresionantă. Voluntarii „Acasă în Banat” şi fundaţia „Orange” au făcut curățenie temeinică la toate cele 22 de mori și în jurul lor. S-au adunat peste 1.000 de saci cu gunoaie.

Mobilizarea a fost una impresionantă iar vremea a ținut cu noi pe tot parcursul evenimentului, așa că am reușit să depășim toate obiectivele:

– peste 1000 de saci de gunoi colectați și multe alte remorci pline cu deșeuri mari

– curățenie temeinică la toate cele 22 de mori și împrejurul lor, incluzând defrișarea vegetației sălbăticie din arealul lor

– curățarea de deșeuri a celor două canale de aducțiune principale (ierugi) pe circa 4 km fiecare

– igienizarea și tratarea lemnului la 11 mori

– la care se adaugă alte activități: văruirea de copaci pe viitorul traseu turistic, construirea de băncuțe și mese turistice etc”, au spus cei de la asociația “Acasă în Banat” pe un canal de socializare. În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor mai fi organizate alte două acțiuni, iar etapa a doua a proiectului va avea loc in luna iulie şi a treia la finalul lunii august-începutul lunii septembrie.

În 2019, Asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au facut inventarul la 243 de moriAnul trecut, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și-au pus în funcțiune alte 12 mori prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”.

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a „International Molinological Society” (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume. Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.

Foto: Asociația Acasă în Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *