23 APRILIE, SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, OCROTITORUL TIMIȘOAREI

Sf. Gheorghe, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis în această zi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Capadoccia într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.S-a înrolat și, parcurgând ierarhia militară din armata romană, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de  în 303 de Dioclețian, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe care poartă numele Sfântului Gheorghe, capitala Banatului,Timișoara, fiind ocrotită de acest sfânt, chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Româniai

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o legendă târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec despre Perseu și Andromeda. Indiferenjt cum se interpretează, noi ortodocșii, astăzi sărbătorim pe toți cei care poartă numele acestui sfânt sau alte nume derivate din acesta.Cu această ocazie, redacția DespreBanat urează, tuturor celor care astăzi sărbătoresc din aceste motive, multă sănătate, fericire și o primăvară frumoasă.

LA MULȚI ANI !!!

Adrian Cîrdu

George novgorod.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *