OAMENI ȘI LOCURI

COMUNE BĂNĂȚENE

Așa cum spune și numele acestui site, începând de astăzi vrem să vă prezentăm săptămânal cate una din frumoasele comune care formează această minunată zonă numită Banat.Și cum nu se putea altfel, am început această prezentare a comunelor bănațene, cu cea mai cunoscută comună, de către subsemnatul, comuna Doclin din județul Caraș Severin. Să începem cu localitatea Doclin, prima dintre cele trei care formează comuna Doclin. Dar cum orice prezentare conține date de la prima atestare documentară și până în prezent, am apelat la publicarea online a monografiei acestei localități frumoase, monografie publicată cu ajutorul mai multor fii ai satului, sub îndrumarea profesorului pensionar Ioan Gladeș și sub atenta coordonare a celui care a fost poetul Octavian Chiseliță, cunoscut sub numele de Octavian Doclin, fiu al satului și el. Cuprinzând absolut tot ceea ce era notabil pentru istoria localității Doclin, de la atestare documentară și până în zilele noastre, această monografie reliefează viața oamenilor din această zonă, atât înainte cât și după marea deportare a fruntașilor localității de către comuniști în câmpia Bărăganului, chiar fiind regizat și un scurt metraj în acest sens, „CLOPOTUL”, de către tânărul regizor Sabin Dorohoi, nepotul profesorului Ioan Gladeș.

O fotografie făcută noaptea, în zilele noastre, ne arată o localitate modernă, unde gospodarii de acum își fac simțită prezența.Astfel, localitatea benefiziază de canalizare și apă curentă încă din 2009, iar la început de deceniu trei al celui de al treilea mileniu, aproape toate străzile comunei sunt asfaltate, cu rigole de scurgere și alei pentru circulația pietonală.

Vă las să lecturați o monografie , care merită lecturată, cu povești de viață ale uneia dintre zecile de comune care formează această zonă mult râvnită, denumită Banat.

Adrian Cîrdu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *