SFÂNTUL NICOLAE, PRIMA DINTRE SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

sf nicolae

Sfântul Nicolae din Mira (în mod tradițional 15 martie 270 – 6 decembrie 343),cunoscut și sub Asia veche Μύρα, orașul modern Demire, Turcia) în timpul Imperiului Roman.Datorită numeroaselor minuni  atribuite mijlocirii sale, el este cunoscut și sub numele de Nicolae făcătorul de minuni. Sfântul Nicolae este patronul : marinarilor, negustorilor, arcaşilor, hoților care regretă, copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa. Reputația sa a evoluat în rândul credincioșilor, așa cum era obișnuit pentru sfinţii creştini timpurii, iar legendarul său obicei de a da daruri secrete a dat naștere modelului tradițional al lui Moş Crăciun („Sfântul Nicu”) prin SinterKlass

Se știe foarte puțin despre istoricul Sfânt Nicolae. Cele mai vechi relatări ale vieții sale au fost scrise la secole după moartea sa și conțin multe elaborații legendare. Se spune că s-a născut în portul grecesc din Patara regiunea Licia  din Asia Mică din părinți creștini înstăriți. Într-unul dintre primele incidente atestate și cele mai faimoase din viața sa, se spune că a salvat trei fete de la a fi forțate să se prostitueze, aruncând un sac de monede de aur pe fereastra casei lor în fiecare seară timp de trei nopți, pentru ca tatăl lor să poată plăti o zestre pentru fiecare dintre ele

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea măritișului pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcop lăsând săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

. Alte povești timpurii povestesc despre el calmând o furtună pe mare, salvând trei soldați nevinovați de executarea greșită și tăind un copac stăpânit de un demon. În tinerețe, se spune că a făcut un pelerinaj în Egipt și în zona Palestinei. La scurt timp după întoarcerea sa, a devenit episcop de Myra. Ulterior a fost aruncat în închisoare în timpul perseuţiei lui Diocleţian,  dar a fost eliberat după ascensiunea lui Constantin. O listă timpurie îl face participant la Primul Conciliu de la Niceea în 325, dar nu este menționat niciodată în nici o scriere de către persoane care erau de fapt la consiliu. Legendele târzii, nefondate, susțin că el a fost caterisit  temporar și a fost întemnițat în timpul Consiliului pentru că a pălmuit pe ereticul Arie. O altă legendă celebră târzie povestește cum a înviat trei copii, care au fost uciși și muraţiîn saramurăde un măcelar care plănuia să-i vândă ca carne de porc în timpul unei foamete.

La mai puțin de 200 de ani de la moartea lui Nicolae, Biserica Sf Nicolae a fost construită în Mira sub ordinele lui Teodosiu al II peste locul bisericii, unde a servit ca episcop, iar rămășițele lui Nicolae au fost mutate într-un sarcofag din acea biserică. În 1087, în timp ce locuitorii greci  creştini din regiune erau subjugați de nou-sosiții turci selgiucizi musulmani , și la scurt timp după ce biserica lor a fost declarată în schismă de către Biserica Catolică, un grup de comercianți din orașul italian Bari a îndepărtat majoritatea osemintelor lui Nicolae din sarcofagul său din biserică, fără autorizație, și le-au adus în orașul natal, unde sunt acum consacrate în Basilica di San Nicola. Fragmentele osoase rămase din sarcofag au fost îndepărtate ulterior de marinari venețieni și duse la Veneția, în timpul Primei cruciade. Se spune că moaștele sale din Bari emană o substanță apoasă miraculoasă, cunoscută sub numele de „mană” sau „mir”, pe care unii membri ai credincioșilor o consideră că posedă puteri supranaturale.

Toate elementele biografice sunt târzii și îndoielnice. Sfântul Nicolae de Mira este menționat pentru prima dată în secolul al VI-lea, în Martiriologul roman nu era vorba de vreo pomenire ca atare a sfântului, ci doar de vedenia când sfântul Nicolae Licianul i s-ar fi arătat în vis lui Constantin Cel Mare  cerându-i să-i ierte pe trei ostași osândiți la moarte. De fapt, sărbătoarea de pe 6 decembrie pomenește tocmai aceast.”

În zilele noastre, astăzi se sărbătoresc cei care poartă numele sfântului Nicolae sau îşi sărbătoresc ziua de naştere.De aceea, redacţia DespreBanat.ro, urează tuturor sărbătoriţilor zilei, multă sănatate, fericire şi sărbători de iarnă fericite alături de cei dragi sufletelor lor.

LA MULŢI ANI !!!

de Adrian Cîrdu

sursă: wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *