Sfinții apostoli Petru și Pavel, două pietre ale creștinismului
Începută acum peste două mii de ani, odiseea acestor oameni care din necredincioși și închinători la zei, au ajuns între cei doisprezece apostoli care l-au urmat pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Christos, în anii de pelerinaj prin locurile unde se făcea simțită și dorită mișcarea care îl proslăvea pe Dumnezeul cel Viu. Unul dintre ei fiind pescar de meserie, Simon Petru, când l-a chemat lângă el, Iisus Hristos l-a întrebat dacă vrea să fie pescar de oameni.
El fiind pescar din Betsaida, Simon Petru este considerat, în mod tradițional, ca unul dintre cei doisprezece apostoli. A fost fratele mai mare al apostolului Andrei, un alt apostol al lui Iisus Hristos Tradiția catolică îl consideră ca primul Papă la Roma, întemeietorul Papalității. Pavel, cunoscut drept Pavel din Tars, a fost un al doilea ucenic al lui Iisus Hristos și este, probabil, cel mai influent misionar creștin timpuriu. Este cunoscut de asemenea ca „Pavel apostolul”, „Sfântul Pavel” ori”Saul din Tars”. Scrierile atribuite lui de către biserică formează o parte considerabilă a Noului Testament. A fost născut în Tarsos, Turcia astăzi și a murit la Roma.
La fel ca apostolul Petru care a murit răstignit cu capul în jos, apostolului Pavel i-a fost tăiat capul la ordinul romanilor. Deși nu au trăit mult, învățătura lor a fost răspândită de ucenicii ucenicilor lor, în întreaga lume. Astăzi, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea acestor doi sfinți martiri, uciși pentru ideile lor și modul cum gândeau. Apostolul Petru este înmormântat în bazilica Sf. Petru din Vatican, Roma, iar apostolul Pavel în bazilica Sf. Paul din afara Romei.
Dar cum astăzi ii mai sărbătorim și pe toți cei care poartă numele de Petru și Pavel, ori derivate ale acestora, redacția desprebanat urează tuturor, multă sănătate, fericire și o viață lungă și frumoasă, alături de tradiționalul „LA MULȚI ANI”
de Adrian Cîrdu