NORUL DE GAZE TOXICE ESTE DEASUPRA BANATULUI

Imaginea articolului Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei
vulcanul Cumbre Vieja din Insulele Canare expulzând tone de lavă în atmosferă.

Vulcanul din La Palma (Insulele Canare) generează în timpul erupţiei un nor de poluanți care ajunge în România astăzi. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat pentru Digi24 Silviu Gurlui, un cunoscut profesor de fizică din România.

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică.

nor poluare la palma

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui pentru Digi 24.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece există condiții pentru o poluare care ne poate afecta destul de rău, spus profesorul de fizică.

Erupţia vulcanului devine din ce în ce mai periculoasă, la o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt formându-se un alt curs de lavă, ce se mișcă mai repede pe o altă parte a muntelui. A mai apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire”, a mai adăugat Silviu Gurlui.

Iată că natura îşi arată din nou supremaţia asupra omului şi a lucrurilor făcute de el, prin urmare, trebuie să o tratăm cu mai multă seriozitate şi grijă, altfel vom avea de suferit şi mai mult.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *