Ruga Timișoarei a devenit Banatica

Începând cu acest an, administrația Fritz a schimbat ceea ce nimeni nu a dorit să schimbe vreodată, tradițiile și obiceiurile folclorice bănățene.

Astfel celebra rugă bănățeană a fost unificata cu ziua minorităților și a primit banalul nume de BANATICA. Ba s-a creat și un motto, la fel de „frumos” la adresa timișorenilor, a bănățenilor din capitala Banatului ” FOLCLORUL ESTE OXIGEN PENTRU UN POPOR ASTMATIC.” Oare așa par timișorenii, astmatici, în ochii acestei administrații care, așa cum am mai spus, încearcă dezradacinarea vechilor tradiții și obiceiuri din Banat, iar după cum se derulează toate, sunt premise serioase că până la sfârșitul mandatului se va reuși asta. O să vă atașez mai jos întregul program al evenimentului, desfășurat în mai multe locații din Timișoara. Locul principal de desfășurare al evenimentului este Parcul Rozelor, dar vor fi evenimente și în Piața Unirii – Parada costumelor tradiționale ori la Catedrala Mitropolitană și Casa de Cultură Timişoara.Vor fi trei zile de activități diverse, de la expoziții, teatru, muzică, degustări de produse tradiționale până la ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor specifice, spectacole folclorice. Nu va lipsi nici acum jocul de rugă , acompaniaţi de Ansamblul Timișul.

„Toate sunt menite să retransmită importanța folclorului, care, atunci când este în forma sa pură, stă la rădăcina celor mai valoroase forme de expresie culturală”, ne transmit cei de la Primăria Timișoara printr-un comunicat de presă.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *