22 iunie, o zi istorică pentru țările lumii

Sunt lucruri întâmplate demult, foarte mulți oameni nu se mai gandesc la ele, dar au legătură directă cu marile puteri ale lumii, al doilea război mondial, căci despre el este vorba.A fost un război global care a durat din 1939 până în 1945, deși unele conflicte asociate lui au început și mai devreme. El a implicat marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv marile puteri mondiale care au format doua tabere opuse: Puterile Centrale și Puterile Aliate A fost cel mai întins război din istorie, și a implicat direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări. Cei mai importanți participanți și-au dedicat întreaga capabilitate economică, industrială și științifică efortului de război, într-o stare de „război total” ștergând distincția între resursele civile și cele militare. Marcat de moartea masivă a civililor, inclusiv de  HOLOCAUST în care au fost uciși aproximativ 11 milioane de oameni, de bombardamentele sistematice și strategice (în care au murit aproximativ un milion de oameni, și în cadrul cărora s-au distins cele de la Hiroshima și Nagasaki, acest război a provocat între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât oricare alt conflict din istoria omenirii. dar să revenim la această zi de 22 iunie.Întorcandu-ne în urmă cu 81 de ani, într-o zi ca asta, Franța a capitulat în fața Germaniei condusă de Hitler, armistițiul care parafa capitularea Franței, fiind semnat în pădurea Compiegne, locul unde a fost semnată si capitularea imperiului german la terminarea primului război mondial.

Hitler (cu mâna în şold) privind la statuia lui Foch mai înainte de semnarea armistiţiului de la Compiègne

Cea de-a doua dată de 22 iunie, la fel de memorabilă,are ca punct de plecare același lucru, al doilea război mondial. La 22 iunie 1941, forțele Germaniei atacau URSS, începând ceea ce avea să se termine cu uriașe pierderi de vieți omenești, culminând cu înfrângerea Germaniei naziste.Tot intr-o zi ca astăzi, în anul 1864 s-a născut Ioan Rusu Șirianu ziarist, scriitor, director al ziarului „Tribuna”, deputat în Dieta ungară, iar tot în 22 iunie , dar în 1958, fosta mare atletă Iolanda Balaș, a stabilit un nou recordmondial la săritura în înălțime, 1,80 m.

Deci, această zi are o însemnătate covârșitoare pentru lumea care o știm astăzi, probabil că dacă nu se întâmplau aceste lucruri, lumea arăta altfel.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *