ZIUA MONDIALĂ A ALBINELOR

Astăzi, 20 mai, omenirea sărbătoreşte ziua unei mici insecte fără de care viaţa pe pământ nu ar fi posibilă, albina.Ei ii este inchinată această zi şi binefacerilor pe care le aduce întregii  omeniri cu prezenţa ei .Vă las să citiţi acest material, apărut la Agerpres, cu speranţa că vom înţelege cu toţii importanţa acestei mici vietăţi în viaţa Terrei.

“Ziua mondială a albinelor este marcată anual la 20 mai cu scopul de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, potrivit www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro, iar data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, potrivit www.publika.md. Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”, notează http://madr.ro.Studiile efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.În 2020, în contextul pandemiei COVID-19 marcarea Zilei mondiale a albinelor s-a concentrat pe impactul pandemiei asupra sectorului apicol şi asupra modului în care este afectată producţia, pieţele şi, în consecinţă, mijloacele de trai ale apicultorilor. Ziua a fost marcată prin evenimentul virtual „Bee Engaged”, organizat de FAO cu sprijinul tehnic şi financiar al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor (Apimondia), Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole (CAAS) şi Asociaţiei Ştiinţei Apicole din China (ASAC) şi a Republicii Slovenia
AGERPRES

Aşa că astăzi, va trebui să ne gândim la modul de ocrotire a acestei mici vietăţi ale cărei produse le consumăm cu plăcere, ele fiindu-ne necesare în viaţa noastră de zi cu zi.Mai puţine chimicale împrăştiate în atmosferă, mai multe familii de albine !

Adrian Cirdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *