UNELE RESTRICŢII SE RIDICĂ, STAREA DE ALERTĂ RĂMÂNE

Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu 13 mai, dar anumite restricții au fost deja ridicate. Vor fi permise pelerinajele și procesiunile în afara localității de domiciliu, participarea la concerte, evenimente sportive și spectacole „test sau pilot”, cu  participarea mai multe persoane, dacă sunt vaccinate, au test antigen sau PCR făcut ori dacă au fost infectate cu SARS-CoV-2 și sunt între zilele 15 și 90 de la confirmare.

DOCUMENT CNSU propune prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei. Ce masuri vor ramane in vigoare

De la 1 iunie este posibil ca masca să nu mai fie obligatorie acolo unde gradul de imunizare este de 50%, iar restricțiile de deplasare pe timpul nopții pot fi eliminate.Mai mult, se va putea renunța la mască și în spațiile publice, când gradul de vaccinare va crește la 70%.Sunt însă şi restricţii care vor fi păstrate, precum purtarea măștii de protecție care rămâne obligatorie în spațiile publice, în spațiile comerciale, la locul de muncă, precum și în mijloacele de transport în comun.  Măsura se aplică pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani

Ce restricții vor fi ridicate în noaptea de Ramadam

Va rămâne interzisă circulația pe timp de noapte, între orele 22.00 și 05.00, în localitățile unde rata de incidență este sub patru la o mie de locuitori.Excepție fac persoanele implicate în activități profesionale, asistenţă medicală, achiziţionarea de medicamente, îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, dar și cele care au suferit decesul unui membru de familie sau revenirea dintr-o călătorie, cu dovada biletului eliberat cu această ocazie.Adeverința de la angajator sau declarație pe proprie răspundere va fi necesară pentru cei care vor să se deplaseze pe timp de noapte

În noaptea următoare, pe data 13 mai, va fi permisă circulația noaptea, între orele 02.00 și 05.00, persoanelor care participă la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani Ramazan Bayram.Va rămâne interzisă circulația în localitate în grupuri mai mari de șase persoane , persoane care nu aparțin aceleiași familii.Rămân interzise reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petrecerile în spații închise sau deschise, publice şi private.

Restaurantele pot fi deschise în interior, cu ocuparea a 50% din locuri doar, dacă rata de incidență este sub 1,5 la mia de locuitori, și a 30% din locuri,în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie. Orarul de funcționare este între 06.00 și 22.00.Și în cazul teraselor rămân reguli în privința funcționării lor: astfel trebuie să se  asigure doi metri distanță între mese. Rămân  închise barurile, discotecile şi cluburile.
Spectacolele de tipul drive-in sunt permise în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5 la o mie de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de maxim  3 persoane.

În localitățile în care rata de incidență este sub 1,5 la mie se pot organiza spectacole, concerte, festivaluri publice şi private ori alte evenimente culturale în aer liber.Numărul maxim de participanți la aceste evenimente este de 300 de persoane, dar cu respectarea  distanţei, locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție.

Ministerul Culturii a anunțat, după decizia Guvernului de prelungire a stării de alertă și ridicarea unor restricții,  organizarea unor evenimente test la care pot participa în săli de spectacol sute de persoane, care să ocupe mai mult de 50% din locuri. Evenimentele pilot cu public vor fi organizate la București și Cluj, în perioada 14-16 mai. Condițiile de participare a publicului la cele patru evenimente vor fi aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătății. Ministerul Culturii propune  ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării.
Slujbele și rugăciunile colective pot fi organizate de cultele religioase în interiorul sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte.Activitățile recreative și sportive, sunt limitate la 10 persoane care nu locuiesc împreună şi pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber.
Reguli  clare sunt şi pentru mitinguri și demonstrații unde pot participa maximum 100 de persoane care sunt obligate să poarte mască de protecție, să și își dezinfecteze mâinile când intră în zona de protest şi să păstreze o distanță de un metru unii față de alții.

 de Adrian Cîrdu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *