Un poet prolific, cărășeanul Dorel Mărgan.

După revoluția din 1989, poeziile în graiul bănățean au căpătat un trend ascendent în toată zona unde se întinde Banatul, România și Serbia, Poeții în grai bănățean au început să apară tot mai des, calitatea lor nefiind însă întotdeauna cea mai bună, așa cum și interpreții de muzică populară au luat cu asalt piața muzicii populare românești, însă puțini dintre cei care voiau să se afirme, au și reușit asta. Revenind la poeții în grai bănățean, cel mai prolific mi s-a părut a fi tânărul poet cărășean Todor (Dorel) Mărgan, al cărui talent debordează , zilnic una sau două poezii apărând din vârful peniței lui.Cu poezii în grai bănățean, poezii literare și poezii creștine, Dorel Mărgan, așa cum îl cunosc prietenii, a reușit să capteze atenția realizatorilor de emisiuni de profil, atât din Banatul românesc cât și din Voivodina, Banatul sârbesc.Astfel, radio Novisad a conceput o emisiune special pentru el. emisiune în care poetul a recitat mai multe poezii din creația proprie, în *dulșele grai bănățan*, pe doine bănățene care erau în același ton cu versurile. Pentru că am fost plăcut impresionat de această emisiune, de tonul și inflexiunile vocii acestui poet care transpune faptele și întâmplările normale din gospodăriile bănățene în versuri, ducându-le în casele tuturor celor care îi citesc poeziile, am preluat această emisiune pentru dumneavoastră, urmăritorii paginii desprebanat.ro.

Vă las să ascultați, datorită mărimii fișierului cu emisiunea de 45 de minute, doar pe pagina noastră oficială de facebook, desprebanat, întreaga emisiune de la radio Novisad, emisiune dedicată lui Dorel Mărgan și creațiilor sale în grai bănățean.

Audiție plăcută.

de Adrian Cîrdu

One thought on “Un poet prolific, cărășeanul Dorel Mărgan.

 • mai 10, 2022 la 11:02 pm
  Legătură permanentă

  Nu de mult am facut cunostinta cu poeziile lui Dorel Margan . L-am si intrebat ,,Oare unde ai fost pana acum ?,, Ma bucur ca l-am descoperit ,Un Om deosebit, un Poet cu o mare sensibilitate sufleteasca, reuseste sa ne trimita zilnic o particica din sufletul lui minunat.
  Ma bucur sa citesc cat este de apreciat si in Banatul sarbesc unde alina cu ,,dulșele grai bănățan ,, sufletele fratilor nostri.
  Este o placere, este o alinare, este o mangaiere fiecare poezie pe care o citesc .
  Multumesc .Sa fii Binecuvantat !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *