VINEREA MARE SAU A PATIMILOR ÎN TRADIȚIA BĂNĂȚEANĂ

Vinerea Mare! Ce e strict interzis să faci astăzi, înainte de Paşte

Mai sunt doar două zile până la Paștele Ortodox, dar toată săptămâna a fost o sărbătoare. Azi, în Vinerea Mare, creștinii ortodocși comemorează Patimile și răstignirea Mântuitorului pentru ca în ziua de Paște să sărbătorească Învierea.

Cele 3 zile sfinte care precedă marea sărbătoare sunt: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii și așteptării. În această zi ne amintim de moartea lui Iisus și punerea Sa în mormânt.

Vinerea Mare numită și Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus Hristos era răstignit și murea pe cruce. Această zi vine cu o serie de interdicții creștine, dar obiceiurile pot diferi ușor de la zonă la alta.

Cele mai multe persoane respectă aceste obiceiuri sau interdicții sperând că vor fi ferite de rele și vor avea parte de noroc sau daruri în restul anului.

În această zi este interzis să muncești. Se spune că orice vei munci în această zi nu va ieși bine și astfel vei avea un an lipsit de oportunități.

Așadar, nu este permis să speli, coși, gătești sau orice alt tip de treabă. Dacă vei face ceva, Sfânta Vineri se va supăra pe tine.

Nu este bine să vopsești ouălele în ziua de Vinerea Mare. Cel mai bine este să le vopsești ori în Joia Mare, ori în Sâmbăta Mare.

De asemenea, nu trebuie să sacrifici animale sau păsări în această zi.

Tot în această zi este interzis consumul de urzici deoarece Domnul a fost bătut cu urzici. Nu este bine nici oțet să consumi deoarece oțet i S-a dat lui Iisus să bea când I-a fost sete. În loc de apă, I S-au udat buzele cu un burete îmbibat în oțet.

Nu este bine nici să te tunzi în Vinerea Mare. Tradiția spune că oamenii care vor respecta aceste tradiții vor scăpa de pericole și de boli.

Un alt lucru recomandat este să ții post negru. Nu ai voie să bei apă sau să mănânci vreun tip de mâncare pentru a avea spor și sănătate. Vinerea Patimilor este o zi de post si rugăciune pentru iertarea păcatelor săvârșite în timpul anului.

Foarte important este faptul că la Paște se sărbătorește cea mai mare sărbătoare a creștinătății, învierea Domnului Iisus Christos, care arată biruința vieții asupra morții.

Dumnezeu să fie cu noi cu toți în aceste clipe care vor deveni foarte triste peste câteva ore, odată cu răstignirea și punerea în mormânt a Domnului, dar care culminează cu bucuria învierii din a treia zi.

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *