PEDEPSEȘTE ACUM COPILUL, SĂ NU CONDAMNI MAI TÂRZIU ADULTUL

            Povestea aceasta de viață, a fost înfățișată internauților pe pagina de Facebook a grupului ”Ești din Iași dacă…” și a indus foarte multe comentarii în care vizitatorii paginii și-au spus părerea în legătură cu drama prin care a trecut, de-a lungul timpului, respectivul cerșetor. Totodată, respectivul mesaj postat în mediul online a devenit și un prilej de reflecție pentru mulți dintre vizitatorii paginii. Astăzi, eu vreau să postez un articol privitor la această întâmplare, pentru a vedea toți cititorii, că o viață ordonată ca adult, începe în copilărie cu educația primită de la părinți

”Ieri s-a apropiat de mine un betiv, murdar si cu un aspect neingrijit, fara pantofi si cu camasa rupta, mi-a cerut 20 de lei, i-am dat o hartie de 50 lei, mi-a spus: “Multumesc frumos, sefa! Dumnezeu sa te rasplateasca “. Am exclamat – Ai grija de tine! Nu isi lua ochii de la mine, dintr-o data fata lui s-a luminat de bucurie. Mi-a spus: Nu-ti amintesti de mine? Am fost impreuna in scoala generala si la liceu, sunt Bogdan, imi spuneau caposul, pentru ca eram bun la incasat bobarnace! M-am uitat bine la el… O, Doamne! Bogdan!, desigur ca imi amintesc, odata ne-am batut si ai castigat, dar alta data m-ai aparat de un tip care urma sa ma loveasca! Ce s-a intamplat cu tine?

     Trist, mi-a spus: mi s-au intamplat de toate ! Am intrat intr-o gasca, acolo alcool, tigari, femei, am lasat bortoase trei, am furat, am batut oameni, am fost in inchisoare de 7 ori, copiii mei sunt un dezastru, nu ma vor, m-am gandit sa ma sinucid de 2 ori si acum cersesc, ca sa mananc si sa beau… doar atat mi s-a intamplat!”, a scris femeia.
”Am lasat capul in jos si i-am spus: Ce trist! El, cu un zambet, mi-a raspus: am deja pentru ziua de azi, ai grija de tine. Si a plecat cu un pas tremurand si nesigur. Pe drum am ajuns sa ma gandesc de ce vietile noastre au luat directi diferite, daca de copii am avut aceleasi conditii si oportunitati…si mi-am raspuns in acelasi moment! Diferenta intre prezentul lui si al meu au fost PARINTII MEI !!!

Da, pentru ca eu am avut cea mai rea mama si cel mai rau tata din lume ! In timp ce pe el il lasau sa iasa pe strada jucandu-se si facand ceea ce-i trecea prin cap, eu aveam reguli,orar si pedepse daca nu faceam totul la timp In timp ce lui nu i se spunea nimic daca nu mergea la scoala, pe mine ma bateau daca chiuleam sau daca pur si simplu intarziam… In timp ce lui i s-a permis sa manance orice din oras, sa fumeze, sa bea, sa vorbeasca urat persoanelor in varsta! Eu, trebuia sa mananc supa de legume sau ciorba lungita, din tacamuri de pui, sa beau lapte si socata, apa de la chiuveta! Sa fumez sau sa beau? Nici macar nu indrazneam sa vorbesc despre acest subiect !! ”, a marturisit respectiva femeie.

”O privire ce taia, cu un dos de palma peste gura!”

”Sa vorbesc urat sau sa raspund necuviincios? O privire ce taia, cu un dos de palma peste gura erau urmarea ! Multumesc mama, multumesc tata ! Datorita ca am avut cea mai rea mama si cel mai rau tata din lume, astazi sunt eu si nu sunt el ! Astazi ii multumesc lui Dumnezeu ca am avut acei parinti care m-au crescut cu dragoste si disciplina.      Multumesc, dragii mei “batrani”, va port in suflet azi, maine si mereu. De aceea insist “EDUCATI COPILUL PENTRU A NU PEDEPSI  ADULTUL ” si asa PUTEM SCHIMBA ACEASTA LUME CE SE DARAMA…”, a concluzionat tanara femeie dupa ce si-a intalnit fostul coleg si i-a aflat povestea trista.

Vremurile acelea, de demult, erau vremuri când oprobriul public funcționa ca o adevărată instanță de judecată și erai mai afectat de vorbele oamenilor, decât sunt astăzi condamnații la închisoare de sentința magistraților..Sper că acest articol vă va pune pe gânduri pe voi, cei care au prins acele timpuri și veți putea face o paralelă între atunci și acum. Asemenea povești întâlnești la fiecare pas, aproape toți cei care am prins epoca lui Ceaușescu avem copii, care ne spun să nu mai fim “comuniști” în gândire, că  astăzi sunt alte vremuri.Dar parcă îmi plăceau mai mult vremurile în care oamenii aveau cuvânt și onoare, iar când te angajai, la terminarea școlii, așteptai să ieși la pensie tot de acolo.Astăzi și acum, sunt destui cerșetori care au o poveste de viață asemănătoare, chiar Timișoara are „eroii” ei, care din diferite motive, din oameni cu un viitor strălucit, au ajuns oameni ai străzii, ce trăiesc din mila altora, de astăzi pe mâine.

Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *