Parcul Național „Cheile Nerei – Beușnița”

    „Meleagurile Banatului Montan uimesc prin frumusețea sălbatică a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Acesta este situat în Sud – Vestul României, în județul Caraș – Severin. Cu o suprafață de 36.758 ha, aria protejată este administrată în special pentru ocrotirea ecosistemelor și recreere (categoria II IUCN).
    Străbătând parcul, râul Nera sapă în calcare din epoca jurasica cele mai lungi chei din România (aproape 23km). Aici îsi găsesc refugiu unele specii rare, relicve terțiare, așa cum sunt Amphimelania holandri (Mollusca) și Cobitis elongata (Pisces), care se regăsesc și în râurile Sava și Drava din Serbia.
Cheile Nerei împreună cu numeroasele izvoare petrifiante cu formare de travertin care dau naștere la impresionante cascade și mirifice lacuri naturale, constituie farmecul acestei zone”
    Cascada Bigăr din țara noastră este unul din numeroasele frumuseți pe care natura le-a pus la dispoziția privitorilor, in România . Imaginile extraordinar de frumoase au făcut înconjurul lumii, iar presa internațională nu a ezitat să o includă într-un top al celor mai frumoase cascade naturale din lume.Ea, face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Banatul de munte, așa cum îl știu toți bănățenii Aici este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45. Cascadă Bigăr se află în Valea Minisului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B și exact la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.
Din capitala țării până la csscada Bigăr sunt circa 452 de kilometri
    Din dreptul cascadei se intră în rezervația naturală. Ea se află la câțiva metri distanță de șosea, tot aici existând și un loc de popas pentru turiști.
Poți înainta, pe jos, circa 10 minute pentru a vedea de unde izvorăște apa – Peștera Bigăr. Izvorul Bigăr sau Izbucul Bigăr, cum i se mai spune, este unul puternic a cărei apă provine din subteran și trece prin peștera ce îi poartă numele, peșteră aflată în munții Aninei . Cascada Bigăr mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini.
    Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra noastră cascadă. Ieșind de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri, iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează o priveliște nemaipomenit de frumoasă, ca un palat de cleștar..
    Vizitarea izvorului Bigăr și a grotei costă 5 lei, cei care vor să vadă mai multe obiective turistice în zonă și să afle mai multe povești și legende interesante plătind o taxă modică. Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, apoi se ajunge la un podeț de lemn peste râu și ajungi la peșteră.
Apa cascadei este foarte curată și este potabilă.
    Cascada este extrem de frumoasă, la fel ca și celelalte obiective pe care le puteți vizită în zonă, însă să nu plecați la drum cu speranța că o veți vedea chiar așa cum se prezintă în mai toate imaginile care circulă pe internet înțelegând faptul că fotografiile au fost „ușor’ prelucrate.
Cascada Bigăr e considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume
Despre frumusețea cascadei au scris și jurnaliștii străini, cei de la Huffington Post s-au declarat fascinați de ea, căderea de apă fiind una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume, după părerea lor.
Cum nu ar putea exista asemenea locuri frumoase, fără o legendă, mai jos vă vom prezenta și legenda locului
    „O familie de țărani de pe Valea Almajului ce nu au putut să aibă urmași au aflat de la o vrăjitoare, în vis, că dacă femeia va bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Vrăjitoarea le-a spus că dacă vor avea o fată să nu o lase să se îndrăgostească că își va găsi moartea.
    Femeia a născut o fată care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl ei a închis-o în grota de pe munte pentru a o ține departe de blestem.
Suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea ce trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului să viziteze fata în grotă și să îi transforme părul într-o cascadă pe care au început că cadă lacrimile ei. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu acesta. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste.
    Legenda mai spune că cei îndrăgostiți care vor să aibă parte de iubire veșnică să bea apă din cascada Bigăr.”
Deci, de vizitat avem ce vizita, trebuie doar să vrem să facem asta, iar eu, personal, vă invit să vă cunoașteți țara, doar atunci, când am terminat de explorat România, putem spune ,” am văzut toată țara „
 
 
 
A. C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.