RUGA TIMIȘOAREI ÎNLOCUITĂ CU BANATICA O ZI A MINORITĂȚILOR

Reprezentanții Casei de Cultură Timișoara au transformat tradiționala rugă a orașului. Ruga Timișoarei a fost„transformată în „Banatica”, un festival organizat sub deviza „diferiți, dar împreună”. Vor fi, de fapt, trei zile cu evenimente: expoziții, piese de teatru, degustări, ateliere, paradă a costumelor populare și spectacole folclorice, orice dar nu tradiția cu care erau obișnuiți timișorenii,parcă se dorește cu tot dinadinsul scoaterea din circuitul cultural al orașului, al tradițiilor și sărbatorilor ocazionate de acestea.

În acest an, Banatica aduce trei zile dedicate multiculturalității bănățene de sorginte folclorică, cu tot ce are ea mai bun. Astfel, Ruga Timișoarei, organizată vineri, 10 septembrie, este urmată, pe 11 septembrie, de activități propuse de minoritățile cu care trăim, de atâta vreme, în Cetatea ce ne este casă. Ziua de duminică, 12 septembrie, este dedicată Sfântului Iosif, el însuși dintr-o familie de aromâni.Vor fi trei zile de activități diverse, care sperăm să fie pe gustul tuturor timișorenilor, astfel încât fiecare să se regăsească, într-un fel sau altul, în acest creuzet al prieteniei, pe care Timișoara îl cultivă dintotdeauna: expoziții, teatru, muzică, degustări de produse tradiționale, ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor, spectacole folclorice cu soliști îndrăgiți”, transmit reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

Administratia Fritz schimba pana si Ruga Timisoarei. Evenimentul e

Reprezentanții primăriei Timișoara ne spun că activitățile principale se vor desfășura în Parcul Rozelor, dar vor fi și alte locuri, pentru alte evenimente. Programul complet urmează să fie anunțat în perioada următoare. Primăria Timișoara va finanța cu 100.000 de lei „Ruga Timișoarei”, care este trecută în agenda culturală pe 2021 cu „organizarea unei ceremonii la Catedrala Mitropolitană, organizarea de concerte corale în diferite biserici, paradă minorități, spectacol Ansamblul Timișul – 15 septembrie”, dar iată că va avea loc câteva zile mai devreme decât a fost trecut în planurile inițiale.

Și FESTIVALUL INIMILOR va fi redat timișorenilor din 2022. „Toate sunt menite să readucă în prim plan multiculturalitatea Timișoarei, valorile ei culturale incontestabile, reconfirmând-o, odată în plus, pe cea a Ansamblului Timișul, care, de 53 de ani, pune cu cinste numele orașului pe harta lumii și în jurul căruia a fost creat Festivalul Inimilor. Membru al CIOFF (Comité International des Festivals Folkloriques), desfășurat, de 30 ani, sub patronajul UNESCO, Festivalul Inimilor urmează a fi reluat, la Timișoara, în 2022, cu sprijinul Primăriei Timișoara, după doi ani de incertitudine pandemică”, ne-au mai declarat reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

de Blaj M.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *