ÎNCĂ UN DIRECTOR DE SOCIETATE TIMIȘOREANĂ PE FĂRAȘ

La Timișoara continuă atacurile între primarul urbei de pe Bega și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. După ce, ieri, Alin Nica a lansat o serie de acuzații la adresa primarului, pe care îl acuză că nu a convocat Comitet Local pentru Situații de Urgență, dar în schimb a încurajat formarea de cozi, la ghișeele STPT, pentru obtinerea de autorizatii pentru vânzarea de mărțișoare si pentru plata impozitelor locale, astăzi primarul Timisoarei reacționează cu acuze aduse lui Alin Nica.

„Într-o mișcare evident politicianistă, Alin Nica a început să mă atace ca să unească facțiunile din partid înainte de alegerile pentru șefia PNL Timiș. Înțeleg și accept că așa funcționează politica. Recunosc, însă, că nu mi-aș fi putut imagina cinismul cu care se joacă politic cu situația periculoasă în care se află Timișoara și județul Timiș.Comitetul Județean de Urgență (CJSU), al cărui vicepreședinte este Alin Nica, a carantinat 17 localități în ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbrăviței (de șase ori), Girocului (de trei ori), chiar și Dudeștii Noi, comuna pe care a condus-o. Niciodată, până acum, Alin Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU.

A lansat o salvă de informații trunchiate și acuzații, unele de-a dreptul bizare.
Ba că am mușamalizat infecțiile din direcția de urbanism, deși le-am anunțat într-o conferință de presă încă de acum 2 săptămâni. Ba că nu am trimis poliția locală să facă controale, deși știe că poliția locală de un an este în subordinea MAI, tocmai ca să ajute la combaterea pandemiei. Ba că nu am forțat firmele din Timișoara să folosească telemuncă, deși are informația că acest lucru nu este decis de primar, ci doar de către angajatori conform legii 55/2020, care enumeră măsurile împotriva pandemiei. Niciun primar nu are putere legislativă să vină cu măsuri mai stricte.

Dilema cu care s-a confruntat CJSU este tocmai că singurul cadru în care măsurile de restricții pot fi adaptate local față de cele naționale este cel de carantinare”, a scris Fritz pe Facebook.

Pe lângă asta, primarul amenință și cu demiterea directorului STPT, liberalul Nicolae Bitea, spunând că va face și o anchetă la societatea de transport public Timișoara

Un reproș pe care urmează să-l anchetez este că nu s-au luat destule măsuri de precauție în mijloacele de transport în comun. Deși am primit mai multe asigurări că STPT face toate eforturile necesare și că tramvaiele și autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita să cer demiterea directorului STPT dacă Alin Nica are dreptate. (Bineînțeles că directorul este membru PNL și protejat de Nica în public și în culise).

Eu sunt cel mai dur critic al Primăriei Timișoara; este o instituție aproape disfuncțională care a fost pradă clicilor de partid pentru mult prea mult timp și din care firmele de partid au supt mult prea mulți bani, bani cu care sunt finanțate o parte dintre atacurile care acum vin spre noi”,

„Aşa cum ştim cu toţii, riscul de contaminare cu virusul COVID-19 este cât se poate de real. În aceste condiţii, mijloacele de transport în comun ale Societăţii de Transport Public Timişoara sunt supuse, în fiecare zi, unui amplu proces de igienizare şi dezinfectare, pentru a scădea riscul de contaminare cu virusul COVID-19. În fiecare zi, mijloacele de transport în comun din Timișoara sunt dezinfectate cu ajutorul a 15 dispozitive bactericide cu lumină ultravioletă UV-C tip tun de 440 W. Dispozitivele bactericide distrug bacteriile, virusurile, sporii de mucegai și alte impurutăți din interiorul mijloacelor de transport în comun. Aceleaşi mijloace de transport sunt dezinfectate de angajaţi ai S.T.P.T. cu cloramină şi dezinfectanţi” , spune intr-un anunț Societatea de Transport Public Timisoara.

Edilul Dominic Fritz a postat și lista cu realizările pe care și le asumă, realizări obținute în perioada pandemiei și mai spune că toată responsabilitatea gestionării acestei situații dificile le- a fost lăsată primarilor, să se descurce cum pot.

Primarul Timișoarei mai declară :

„Am ajuns să admir lupta grea pe care o duce împotriva pandemiei (n.r. – primăria).

– Timișoara are două spitale Covid finanțate din bani de la bugetul local, Victor Babeș și Spitalul Municipal, care îngrijesc pacienții din toate satele județului Timiș și cazurile grave din întreaga regiune de vest.
– Am făcut parteneriate cu societatea civilă și mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienților din tot județul care suferă de covid,
– Am carantinat în centrul nostru, singurul din județ, peste 1200 de migranți în ultimele 4 luni (Consiliul Județean a promis de repetate ori să deschidă și ei un astfel de centru, ceea ce nu s-a întâmplat),
– Am extins programul cu publicul în camera 12 și la evidența populației la 12 ore pe zi pentru a evita aglomerarea,
– Am introdus în prima zi un nou site web de informare zilnică (covid19.primariatm.ro) care a fost copiat de multe primării din țară,
– Într-o operațiune logistică fulger echipa primăriei a creat centre de vaccinare, unele în parteneriate cu mediul privat, unde se vaccinează mii de timișoreni,
– Operăm un call-center pentru programări la vaccin și cazuri sociale în carantină,
– Avem echipe mobile pentru ajutor la domiciliu prin Direcția de Asistență Locală,
– Am acordat milioane de lei în reduceri de impozite pentru întreprinderi afectate.

Adevărul este că lupta împotriva pandemiei a fost pasată în mare parte primăriilor. Președinții de Consilii Județene au timp să orchestreze atacuri politice și să facă campanie pentru alegeri interne.

În perioada în care spitalele sunt încărcate și timișorenii încearcă să-și organizeze viața într-o carantină frustrantă, PNL Timiș pare să aibă un singur țel: să saboteze tot efortul timișorenilor și timișenilor de a ieși din această situație critică cu riscul de prelungire a carantinei. Nu folosesc această strategie pentru că le pasă de viața de zi cu zi a timișorenilor sau de timișenilor, ci ca să rămână sau să revină la butoane și la robinete de bani publici, atacându-i pe cei care încearcă să facă curat după haosul lăsat în urmă.PNL Timișoara încă nu s-a decis dacă vrea să fie în opoziție sau la guvernare. Eu sunt decis să fac ce trebuie și ce pot pentru timișoreni .”

Timișoara, în primele două zile după instaurarea carantinei, pare că reduce motoarele, oamenii fiind foarte rari pe străzi și în centrul orașului, doar cei care trebuie să iasă neapărat din case datoprită problemelor urgente, find văzuți în oraș.

Așa se întâmplă când două sau mai multe formațiuni politice își dispută realizările sau puterea, cei care suferă sunt bieții alegători, care le-au dat votul. Însă aceste dispute vor trage greu la cântarul unor alegeri viitoare, asta dacă „prea uitucul” popor român nu se va da din nou în stambă și va alege „răul cel mai mic” Să sperăm că oamenii din capitala Banatului, din Timiș, vor afea o memorie mai bună decât în trecut și nu se vor lăsa din nou amăgiți de promisiuni „electorale”.

A.C.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *