FRUMUSEȚILE BANATULUI MONTAN, PEISAJE FEERICE

Munţii Banatului – munţi cu creste domoale, înălţimi mici, cu formaţiuni naturale (puţin întâlnite în alte părţi muntoase din ţară), chei naturale, cu peşteri, ochiuri de apă, izbucniri din stânci, râuri reci vara, cascade, plante care se găsesc şi în ţările Mediteranei, au multe lacuri de acumulare făcute de om. În bazinul râului Caras, sunt şase lacuri artificiale, două la obârşia Carasului, două la obârşia pârâului Dognecea şi alte două la Valea Oraviței. Munţii Banatului cuprind câteva grupe muntoase: Munţii Semenic, Munţii Dognecei şi Munţii Aninei – cu diferite lacuri de acumulare.

Munţii Semenic – o primă grupă muntoasă din Munţii Banatului.

Muntii Semenicului reprezinta cea mai importanta subunitate a Muntilor Banatului. Fac parte din grupa sudica a Carpatilor Occidentali, culminand cu varful Piatra Goznei (1447 metri) si varful Semenic (1445 metri).

Complexul turistic se gaseste la peste 1400 m altitudine, intre virfurile Piatra Goznei si Semenic.Cu toate acestea clima este blanda si usor suportabila, chiar si pentru copii mici. In timpul iernii temperaturile se situeaza intre -25 gr C pana la +6 gr C, vara intre +10 gr C si +25 gr C.
Datorita faptului ca Semenicul este unul din putinele locuri din tara în care zapada persista aproximativ 6 luni pe an, s-au dezvoltat sporturile de iarna. Aici ninge prima data pe la sfarsitul lui octombrie, iar schiorii se pot bucura de zapada uneori chiar si in luna mai.

Pentru a ajunge in statiune turistul poate alege intre doua cai de acces. Prima prin Resita – Cuptoare – Valiug (Franzdorf) – Pasul Prislop – Semenic, iar a doua prin Caransebes – Slatina Timis – Brebu Nou (Weidental) – Trei Ape – Pasul Prislop – Semenic. In timpul iernii este de preferat sa fie folosita varianta prin Resita.

Situat la cea mai mare altitudine, barajul de la „Trei Ape” se află la 37 km de Resita, în depresiunea Gărâna, la o altitudine de aproximativ 835 m, pe o întindere de 53 de hectare. Zona este ideală pentru popasuri, drumeții de cateva ore, pe trasee bine marcate si sigure. Pe perioada verii se poate sta cu cortul, existând aici zone special amenajate pentru campare, iar în perioada iernii, datorita climatului montan, se poate schia. Pentru cazare la lacul Trei Ape, există cateva cabane, căsuțe, pensiuni și un hotel în statiunea turistică cu același nume. Drumul este relativ bun până la lac, cu mici serpentine. Zona nu este foarte aglomerată, astfel vă puteți bucura de liniste. Din orașul Reșitâța se merge cu masina pe un drum asfaltat 37 km, trecând prin localitățile Secu, Valiug, Brebu Nou și Garana. Lacul Trei Ape se află in arealul comunei Brebu Nou, fiind foarte usor de zărit din drum. Atracții turistice: Muntele Semenic, pârâul Gradiștei, lacul Secu, lacul Gozna. Se pot practica: agrementul nautic , înotul, pescuitul sportiv, drumeții prin pădure și munte, sporturi de iarnă

Lacul Gozna a apărut în peisajul Semenicului în anul 1953, la alt. de 610 m, prin barajul construit la intrarea Bârzavei în comuna Văliug. Lacul impresionează prin lungimea sa de 2500 m, lăţimea de 125 m, suprafaţa de 66 ha, adâncimea max. de 40 m şi un volum de apă de 10 mil m³ apă. A fost construit în scop hidroenergetic, alimentând uzina Câlnicel şi oraşul Reşita. Pescuitul în perioada mai-septembrie se face pe bază de autorizaţie. Malurile lacului au păduri de fag, amestec de brad, lângă baraj este o plantaţie de pin. La coada lacului este staţiunea Crivaia. Până la lac, se ajunge de la Văliug, prin comuna Cuptoarele, fie prin Valea Bârzavei pe la Lacul Breazova, comuna Văliug.

Lacul Văliug (denumit Breazova) este situat pe râul Bârzava la 3 km de comuna Văliug, la alt. de 500 m. S-a format în spatele a două baraje din beton, unul creat pe firul principal al văii, lung de 90 m şi al doilea pentru apa pentru oraşul Reşita. Este situat într-o pădure de fag şi puţini pini. Accesul la lac se face pe drumul judeţean Reșița-Văliug, paralel cu Valea Bârzavei, prin comuna Cuptoare şi se coboară 3 km până la lac.

Barajul Secu a fost ridicat în anul 1963, fiind proiectat, în special, pentru alimentarea cu apă a orașului Reșița, însă și pentru a-l proteja în caz de inundații. Pentru ca acest baraj să fie realizat, satul Secu a fost înghițit de ape, la fel ca și o linie ferată care era utilizată pentru transportul lemnului din munte. Astfel, cele aproximativ 20 de gospodării, plus o bisericuță din lemn, au fost inundate, localnicii fiind nevoiți să se mute într-un sat vecin.Astfel, sătenii povestesc că, uneori, pentru cei care trec cu barca pe deasupra satului, apele lacului devin dintr-o dată transparente, iar sub valuri se deslușesc casa pădurarului și biserica din lemn.

Lacul Secu este al treilea lac de acumulare de pe râul Bârzava , denumit şi Podu-Secu, a fost construit pentru a alimenta cu apă oraşul Reşița. Este la 350 m alt., se înalţă în spatele unui baraj de beton, este lung de 6 km, are suprafaţa de 105 ha şi volumul de apă de 8 mil m³. Fiind aproape de oraşul Reşița (la 6 km), lacul a devenit o adevărată staţiune climaterică. La distanţă de 13 km, se află Șura Ortacilor (un restaurant cu specific local). Oameni spun că în acest lac trăiesc monștri marini care atacă oameni și că au văzut în Secu șerpi uriași. Localnicii au și o explicație pentru faptul că aproape în fiecare vară se îneacă cel puțin câte o persoană în lac și spun că acesta a fost blestemat, după ce satul Secu a fost înghițit de apele sale. Nu doar pasionații de paranormal vin să viziteze Lacul Secu din județul Caraș-Severin, ci și cei care doresc să se relaxeze în natură. În prezent, Lacul Secu a devenit un loc ideal pentru destindere, pescuit sau plajă. Aici există mai multe locuri de campare și o stațiune climaterică. De asemenea, mulți turiști vin la Lacul Secu pentru a practica sporturi nautice, iar pasionații de pescuit pot prinde exemplare frumoase de crap, șalău, caras sau plătică

În apropiere de Reşiţa, la mai puţin de 15 km se află, din 1963  barajul Secu, unde înainte de 1989 era o frumoasă bază de agrement Reşiţenii spunem întodeauna că merg la Şură, nu la staţiunea sau lacul Secu.  Numele zonei vine de la un restaurant construit în stil rustic si numit Şura ortacilor, acum nefuncţional şi aproape o ruină.

Când era întreţinută şi funcţiona, în cadrul acestei zone de agrement exista o mică scenă pentru spectacole, exista un teren de minifotbal îngrădit şi unul de volei, erau tobogane de apă şi alte amenajări pentru copii şi existau patru pontoane  amenajate pentru acces la apă. Acum mai exista doar locul aproape pustiu şi amintirile celor care au apucat acea perioadă …

Lacul Buhui este situat la cumpăna de ape dintre bazinul Carasului şi bazinul Minișului, la alt. de 640 m, are formă alungită, multe golfuri, este lung de 1200 m şi lat max. de 300 m. Un baraj construit din pământ, ulterior căptuşit cu ciment, a format un lac de acumulare de 750 mii m³. De aici, o galerie duce la minele Anina, pentru a o alimenta cu apă. Lacul este înconjurat de pădure de brad şi fag.

Lacul a fost populat cu boiştean, crap, caras și păstrăv. Pescuitul se face printr-un izbuc carstic ce îşi revarsă apele în cascade. Pe drumul spre Şaua Cuptoare, peste pârâul Certej, se ajunge la peştera Buhui (una dintre cele mai mari şi mai frumoase peşteri din Munţii Banatului), la 600 m alt., lungă de 2 km, drenată de un pârâu subteran cu cascade şi galerii (largi sau strâmte) care urcă şi coboară. În peşteră, se intră prin trei intrări pe Certej în amonte, prin dolina (Şaua Cuptoare) în centru, grota Buhui (din aval). De la Reşita, pe Valea Bârzavei, trecând pe la Văliug, păstrăvăria Semenic, se ajunge la lac, după 62 km de drum pitoresc.

Lacul Marghitaș este situat pe pârâul Buhui, în aval de Lacul Buhui, la 545 m altitudine. Lacul este lung de 400 m, lat de 100 m, adânc de max. 6 m, un volum de apă de 200 mii m³ şi o suprafaţă de 4 ha. Este format în spatele unui baraj de beton înalt de 7 m, lung de 30 m, lat de 1,5 m. Lacul este plin de vegetaţie acvatică. Acest lac din Banat este unul cu totul special, pentru că este primul lac din această parte a României care a fost creat în scop turistic, în anul 1940. Mai jos de lac, pârâul Buhui intră în chei, până la unirea acestuia cu râul Caras, cu Cheile Carasului – rezervaţie naturală plină de peşteri: Peştera Comarnicului şi Popovățului, monumente naturale foarte interesante. Pe Valea Bârzavei este staţiunea climaterică Semenic şi trei lacuri de acumulare (unde se practică pescuitul). De la Anina, la Lacul Marghitaș sunt 19 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *