Descoperire importantă. Câți ani are câinele tău în ani umani?

Ieri, fiind o zi frumoasă, multe persoane au ieșit la plimbare cu animalele de companie, câini de talie mare, medie sau mică.Plimbându-mi și eu câinele, o cățelusă din rasa ciobănesc belgian Malinois de doi ani și jumătate, am intrat în vorbă cu alți proprietari de câini care aveau nedumeriri în ceea ce privește unele particularități ale vârstei câinelui pe care îl dețineau, precum și diferite afecțiuni de care a suferit animalul până atunci.Așa că m-am gândit să scriu un articol, pentru a fi de ajutor celor care au câini ca animale de companie, un articol care să conțină informații despre cum se poate afla vîrsta prietenului tău patruped și ce comportament poate avea la o anumită vârstă.

rasa Ciobanesc German
câine din rasa Ciobănesc German

Eram obișnuiți să considerăm că un an din viața unui câine echivalează cu 7 ani în viața unui om. Se pare că această ipoteză este falsă.

rasa Doberman
câine din rasa Doberman

O analiză a studiilor anterioare privind impactul vârstei câinilor asupra sănătății animalelor de companie a fost publicată în revista Frontiers in Veterinary Science. Dr. Naomi Harvey, manager de cercetare la Dogs Trust și academică la Universitatea din Nottingham, a efectuat analiza.

rasa Collie
câine din rasa Collie

Oamenii de știință spun că vechea ideea de a-și înmulți vârsta cu șapte ani este depășită – mulți pui ajungând la vârsta adultă la vârsta de doi ani. Afirmația adesea rostită că un an de câine este echivalent cu șapte ani umani este falsă, potrivit unui expert care a studiat această problemă intens.

rasa Ciobanesc Carpatin
câine din rasa Ciobănesc Carpatin

Ecuația stabilirii vârstei unui câine este mult mai nuanțată

Ea depinde de trăsăturile cognitive și comportamentale ale câinelui, precum și de rasa sa. Un nou studiu relevă că un câine devine adolescent la doar șase luni, este un adult cu drepturi depline la vârsta de doi ani și este „senior” la aproximativ șapte ani.

rasa Ciobanesc de Berna
câine din rasa Ciobănesc de Berna

Dr. Naomi Harvey spune că doar pentru faptul că câinii trăiesc de șapte ori mai puțin decât oamenii, nu înseamnă că fiecare călătorie în jurul Soarelui are o valoare de șapte ori mai mare pentru un câine. “Câinii se maturizează mai repede decât noi”, spune dr. Harvey. „Mulți câini de un an au atins înălțimea maximă și majoritatea vor trece prin pubertate sau se vor apropia de sfârșitul ei, deci cu siguranță nu sunt echivalentul unui copil de șapte ani!”

rasa chow chow
câine din rasa Chow Chow

În loc să utilizeze factorul simplist al ecuației șapte, dr. Harvey a căutat să stabilească când un câine este un cățeluș, un minor, un adult, un senior și un foarte bătrân. Descoperirile sale arată că un câine de un an este un minor care tocmai termină pubertatea și este asemănător unui om în vârstă de 15 ani. Dar doar 12 luni mai târziu, la doi ani, câinii au ajuns la maturitate deplină, în același mod ca o persoană de 25 de ani.

Pharaoh Hound
cîine din rasa Pharaoh Hound

Vârsta pensiei la căței

Dr. Harvey a descoperit că câinii pot fi considerați că intră în rândul persoanelor în vârstă la șapte ani și sunt considerați geriatrice la vârsta de 12 ani.

Bulldog Francez
câine din rasa Buldog Fracez

Cercetările arată că îmbătrânirea este definită de diferite trăsături comportamentale și cognitive. De exemplu, creierul unui câine este încă în curs de dezvoltare până când este în jur de 7 ani, după care atenția acestuia scade. Câinii geriatrici în vârstă de 12 ani pot prezenta semne de boală și pot suferi probleme de memorie, asemănătoare cu cele ale persoanelor cu demență.

beagle
câine din rada Beagle

Câinii de companie trăiesc, în medie, până la vârsta de 12 ani, dar acest lucru variază în funcție de rasă. De exemplu, speranța medie de viață a unui mare danez este de doar șase ani. Cu toate acestea, în timp ce sănătatea lor se deteriorează mai repede decât alte rase, creierul și comportamentul lor sunt aliniate cu cele ale celorlalte rase de câinii.

rasa basset hound
câine din rasa Baset Hound

„Dar, deși corpurile lor pot fi afectate de probleme de sănătate când sunt încă tineri, nu există dovezi că rasele cu viață mai scurtă îmbătrânesc în adevăratul sens al cuvântului, deoarece comportamentale par să urmeze aceeași traiectorie ca și ceilalți câini” A spus dr. Harvey. “Cu alte cuvinte, unele rase de câini nu îmbătrânesc mai repede, pur și simplu mor mai tinere.”

akita inu
câine din rasa Akita Inu

Sper că aceastălectură v-a fost de folos, atât dumneavoastră, cât și prietenilor dumneavoastră patrupezi.

de Adrian Cîrdu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *