Știri

Ucrainienii din Banat plâng alături de confrații din Ukraina.

Foto BBC

Așa cum știm, Banatul adăpostește a doua cea mai mare comunitate de ucrainieni din România, după cea din zona Maramureș-Satu Mare. Comunitatea ucraineană din Banat, aşezată în câteva sate din zona Lugojului, a Caransebeşului şi Aradului, s-a constituit îndeosebi între anii 1908-1918 prin colonizarea unor domenii latifundiare, scoase la vânzare de către proprietarii lor nemţi şi unguri, situate în partea de sud a Imperiului Austro-Ungar de atunci. Coloniştii ucraineni care şi-au cumpărat loturi de pământ proveneau din zonele muntoase şi sărace ale Transcarpatiei, din localităţile situate în dreapta Tisei, iar alţii, în număr mai mic, din zona hutulă a Bucovinei. Exodul lor a continuat şi după 1918. După anul 1970 numeroşi etnici ucraineni din satele maramureşene şi bucovinene cumpără gospodăriile nemţilor emigraţi, populând numeroase localităţi care devin majoritar ucrainene (Pogăneşti, Dragomireşti, Stiuca, Remetea Mică, Bârsana, Copăcele, etc). În ultimii 15-20 de ani a avut loc o deplasare în masă a ucrainenilor maramureşeni spre Banat care au venit din localităţi al căror relief cuprindea numai păduri şi fâneţe pentru a se stabili în această zonă unde puteau lucra în agricultură.
În prezent comunitatea ucraineană reprezintă o populaţie compactă în zona de Nord a României (judeţele Maramureş şi Satu Mare) care se află la frontiera cu regiunea Transcarpatia – mai bine 36 de mii de persoane, în Bucovina de Sud în zona de Nord-Est a României (judeţele Suceava şi Botoşani) care se află la frontiera cu regiunea Cernăuţi – aproximativ 10 mii de persoane, în Dobrogea în zina de Sud-Est a României (judeţele Tulcea şi Galaţi) – aproximativ 1,5 mii de persoane. În rest, etnicii ucraineni locuiesc în mod dispers pe întreag teritoriul României. De astăzi este stare de urgentă și în Republica Moldova, coloane de camioane circulând pe șosele spre noi aliniamente. Ba Putin își aduce noi trupe din Transnistria și Cecenia, posibil să fie subdimensionat forța armatei ucrainiene.

Ne dorim toți ca acest război să se termine cât mai repede, iar urmele lui să dispară din viața și sufletele celor direct implicați. Se vede însă omenia și solidaritatea cu cei care s-au refugiat din calea exploziilor și au venit în România, lor li s-a întins o mână de ajutor de către cei care au spațiu pentru a- i găzdui. Iată ce ne spune președintele uniunii ucrainienilor din Banat.

„Vom încerca să ajutăm populația, să primim refugiați. Avem spații de cazare la mai multe filiale ale noastre, cum ar fi Satu Mare, Cluj, Timișoara, Suceava, Tulcea, Caransebeș. Vom discuta cu Ambasada Ucrainei la București să vedem de ce e nevoie și cum am putea trimite ajutoare. Am deschis un cont pentru ajutorarea oamenilor din Ucraina”, ne-a spus Gheorghe Hleba, președinte filiala Timiș la Uniunea Ucrainenilor din România

Dumnezeu să îi ocrotească pe toți cei care își pun in aceste zile grele, viața în pericol, apărându-și țara de invadatori. SIC TRANSIT GLORIA MUNDI !

Foto BBC

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *