Sărbătorile care încheie vacanța de iarnă.
Așa după cum vedeți, am ajuns și la ultimile sărbători ale vacanței de iarnă, Boboteaza și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, astăzi fiind sărbătorit cel care l-a botezat pe fiul lui Dumnezeu, Iisus Christos. Sf Ioan. Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

În calendar ortodox 2022, ziua de 7 ianuarie 2022 este marcată ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion, sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează.Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii. Tot pe 7 ianuarie, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2022. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut. Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau.
El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el. Ioan Botezătorul era smerit şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele.

Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste, şi miere sălbatică. A trăit într-o peşteră, în pustietate, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.Evanghelia spune că Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul la cererea Irodiadei. Ioan îl mustra mereu pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Aceasta a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion), fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească. Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii. Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. Cu această ocazie, redacția DespreBanat.ro urează tuturor celor care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică sau de naștere, multă sănătate, fericire și binecuvântare din partea Domnului.
La mulți ani !!!🥂🍾
de Adrian Cîrdu