Oradea versus Timișoara, partea a doua.

Așa cum am scris ieri, fără nici o pretenție de a deveni un concurs între cele două orașe vestice ale țării, așa cum au afirmat din necunoaștere unii cititori, Oradea este un oraș care prin grija administrației locale, este superior ca și infrastructură sau reabilitare clădiri monumente istorice, orașului-capitală a Banatului, Timişoara. Nu am făcut nici o afirmație legată despre universități sau salarizare, intenția era doar de a arăta lumii care sunt diferențele, astăzi, între un oraș mic, cochet și fără mari pretenții și o viitoare capitală europeană. Așa cum am promis, astăzi am făcut fotografii in centrul orașului Timisoara, pentru a putea demonstra că în domeniile de mai sus, Oradea este net superioară Timișoare, cel puțin acum. Departe de mine gândul de a denigra orașul inimii mele, dar modul cum a fost și este gospodărit, lasă de dorit, având chiar iz penal în afacerile cu reabilitări, pe alocuri. Noi sperăm ca aceste articole să își facă efectul în fața celor direct răspunzători de aceste probleme pe care le are astăzi Timisoara.

In fotografiile de mai jos veți vedea o parte din clădirile care sunt in reparații, sau ale căror reparații s-au întrerupt în această perioadă, precum și câteva clădiri reabilitate, așa cum ar trebui să fie fost toate, ținând cont că anul acesta, Timișoara trebuia să fie capitală europeană, norocul nostru că s-au amânat doi ani, poate reușim să terminăm centrul orașului măcar.

Într-adevăr, Oradea este un oraș mult mai mic decât orașul Timișoara, dar nici nu dispune de fondurile și bugetul orașului Timișoara, deci mărimea este direct raportată la bugetul local.

Nu putem acoperi la nesfârșit lucrurile urâte cu plasă de mascare, așa cum se practică astăzi, problemele trebuie rezolvate și reparațiile efectuate, până nu cade ceva in capul vreunui trecător, așa cum se poate întâmpla oricând.

Dar putem da și exemplele pozitive, chiar în cadrul târgului de Crăciun din piața Operei. Un sculptor în lemn, sculptează un grup statuar dintr-un butuc de lemn…cu drujba. Un meseriaș cred, altfel lucrurile deja realizate nu ar fi fost posibile. Felicitări maestrului în ale sculpturii, a făcut un lucru pe cinste.

Vă dorim vizionare plăcută .

de Adrian Cîrdu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *