Oradea dă clasă Timișoarei în toate privințele

Oradea

Așa cum se spune într-o zicală care place mult bănățenilor, că ” Banatu’i fruncea… „, având cele câteva zile libere, am fost plecaţi la Băile Felix. Cu această ocazie am văzut căt de bine li se potrivește locuitorilor acestei urbe, numite Oradea, cea de a doua parte a zicalei „… și Ardealu’i mintea”. Un oraș cosmopolit, un oraș unde centrul este renovat în proporție de peste 90%, iar clădirile arată ca acum o sută de ani, când erau întreținute de proprietarii lor evrei, nemți sau maghiari.

Fiecare locșor este folosit la maxim în folosul comunității, iar împrejurimile deluroase au fost amenajate împotriva alunecărilor de teren.

Chiar din locul numit Dealul Ciuperca, de pe o estacada construita anume, se poate vedea orașul în toată splendoarea lui, atât ziua cât și noaptea, restaurantul purtând același nume fiind la câțiva zeci de metri distanță.

Fiind un bănățean neaoș, nu văd cu ochi buni delăsarea administrației locale timișorene, dar atât în timpul legislaturilor trecute, când la cârma orașului se aflau liberalii prin profesorul Nicolae Robu sau țărăniștii prin Gheorghe Ciuhandu, cât și astăzi când useristul Fritz care și – a atras de ceva timp antipatia timișorenilor, niciunul nu a reuşit să scoată capitala Banatului din adormire. Nu este de mirare că unii „întreprinzători” își trag străzi proprii sau blochează spațiul public în interesul propriu, probabil noi suntem mai avansați…iar asta nu este totul.Lucrări începute și neterminate, atât la partea de drumuri cât și la partea de renovări ale clădirilor din centrul orașului, clădirile istorice a căror imagine poate fi doar restaurată, nu reparată oricum. Nu mai vorbesc despre grija vecinilor bihoreni în a-și întreține cetatea orașului, nu se compară cu bastionul nostru. Și ei au amenajate locații unde se poate servi masa, dar ai unde să te plimbi și ce să vezi. Bravo domnule Bolojan, de la Consiliul județean Bihor poți să faci treabă la fel de bună, ca și de la primărie.

O să vă atașez câteva fotografii, pentru a putea voi, locuitorii orașului sau cei care cunoașteți orașul, să faceți o comparație între cele două reședințe de județ, Oradea și Timișoara.

Vă rog, după vizionarea imaginilor, puteți lăsa comentarii despre situația existentă și care este motivul pentru care la ei se poate și la noi nu. Mulțumesc

de Adrian Cîrdu

One thought on “Oradea dă clasă Timișoarei în toate privințele

  • decembrie 2, 2021 la 7:08 pm
    Legătură permanentă

    O! Da subscriu la ce a ce ati scris si prezentat in imagini despre Oradea.Frumos f frumos un oras cosmopolit curatenie impecabila strazi si mag frumoase am fost in vara si am ranas surprinsa cit e de bine gospodarit ce locatii frumoase si totul curat si in interior si in afara.la Timisoara putea primaria sa oblige acum in prag de sarbatori ca fiecare mag sa straluceasca macar zona centrala.apoi dalele din centru vechi si ele nu mai arata nimic.pacat ca acest primar tinar nu iubeste curatenia si frumosul

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *