Ruga Timișoarei, ziua a doua dedicată minorităţilor .
A doua zi a rugii Timișoarei a fost dedicată zilei minorităților care convieţuiesc împreună în Banat. Sârbi, unguri, nemţi, slovaci sau ucrainieni ori rommi, chiar şi italieni, fiecare dintre aceste etnii şi-a trimis reprezentanţii să o reprezinte cât mai bine în faţa spectatorilor din Parcul Rozelor.
Începând cu ansamblul de rommi din Cheveresu Mare și terminând cu ansamblul slovacilor din Butin, toate minoritățile au fost reprezentate cu brio pe scena din Parcul Rozelor, echipele de dansuri ale minorității maghiare și cele ale romilor primind cele mai multe să aplauze, dar nici fanfara nemților din Biled sau corul evreilor nu a fost mai prejos.
Toate etniile s-au reprezentat cu cinste în fața timișorenilor și a tuturor celor care le-au fost alături astăzi, chiar şi foarte tânărul ansamblu al ucrainienilor din Ştiuca a fost la înălţime, ansamblul având doar trei ani vechime de când şi-a început activitatea, membrii săi executând suite de dansuri care au avut figuri ce au necesitat multă experienţă şi îndemânare .Au fost şi câţiva dansatori, mulţi mai puţini decât în prima zi, probabil şi datorită numărului redus al celor care compun aceste etnii minoritare.
Ultimii care au evoluat în a doua seară de rugă pe scena din parcul rozelor, au fost slovacii din Butin, un ansamblu care a obținut aplauzele celor rămași până la finalul celei de a doua zile, ei urmând după corul evreilor care a încântat urechile auditoriului cu câteva piesele, foarte cunoscute dealtfel, din acest gen de muzică.
Așa cum am mai spus, toți cei care au evoluat pe scena din Parcul Rozelor, și-au reprezentat cu cinste etnia din care fac parte, arătând încă odată multiculturalitatea acestei zone numită Banat. Mai jos veți putea urmări încă un rezumat, filmat cu această ocazie de un colaborator aflat în Parcul Rozelor din Timișoara.
de Adrian Cîrdu