administraţie publicăEVENIMENTEISTORIE

3 AUGUST 2021, 102 ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN TIMIȘOARA

Timişoara este un oraş cu o istorie bogată şi îndelungată care începe cu antice aşezări umane pe actuala vatră a oraşului şi mai apoi cu apariţia primei cetăţi fortificate, în jurul secolului al XII-lea. Cetatea a trecut prin diverse stăpâniri care i-au marcat profund cursul dezvoltării. A început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIII-lea, devenind pentru scurt timp şi capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, şi pentru aproape două secole a devenit un important centru militar turcesc. În 1716 istoria Timişoarei a luat o puternică întorsătură, când cetatea a fost cucerită de Imperiul Habsburgic şi a început reconstrucţia şi dezvoltarea oraşului drept capitală a Banatului. Colonizarea Banatului a făcut din Timişoara un adevărat centru multicultural şi multiconfesional. Construcţia canalului navigabil Bega a dat un avânt puternic dezvoltării economice şi a comerţului. Oraşul a cunoscut o perioadă de înflorire fără precedent, ajungând să primească numele de „Mica Vienă”, ca recunoaştere a importanţei şi frumuseţii lui. În 1918 Banatul s-a unit cu România, iar la 3 august 1919 în Timişoara s-a instaurat pentru prima dată administraţia română. Ocupaţia sovietică postbelică marchează începutul perioadei comuniste, perioadă care a luat sfârşit în 1989 odată cu Revoluţia anticomunistă: revoluţie pornită tocmai din oraşul de pe Bega.

veche stemă a Timisoarei

Unirea Banatului cu Regatul Român

3 august1919, intrarea armatei române în Timişoara; paradă militară în Piaţa Uniri

În 28 iulie 1919 administraţia română s-a instalat în Banat, iar în 3 august 1919 în Timişoara au intrat primele unităţi ale armatei române, în ziua următoare regatul român încheind tratatul cu puterile aliate în urma căruia Banatul intra în graniţele României Mari. În urma măririi considerabile a teritoriului, România a devenit un stat multietnic în care procentul cetăţenilor de altă naţionalitate decât cea română era 24%. Deşi majoritatea locuitorilor Banatului era reprezentată de români, în Timişoara situaţia era alta în această vreme.

Fotografii de la instaurarea administratiei române în Timișoara

Un alt aspect important, care ar trebui cercetat, este încadrarea oraşului în sfera culturală românească, dat fiind faptul că locuitorii Timişoarei au trăit atâta timp într-o altă sferă culturală, caracterizată printr-un alt set de valori. Se poate constata faptul că, după unire, s-a urmărit şi s-a reuşit parţial imprimarea unui caracter anume evoluţiei oraşului. În orice caz, în anii care au urmat Unirii s-a avut în vedere asigurarea unui cadru economico-financiar, administrativ şi legislativ comun întregii Românii, majoritatea locuitorilor germani, maghiari, sârbi integrându-se în structurile sistemului social-politic românesc.

Despre Timișoara se poate vorbi oricât, sunt multe de povestit, doar că acum vorbim doar despre instalarea administrației românești în Timișoara și o parte din Banat, parte care a revenit României după împărțeala după primul război mondial. Astăzi,.timișorenii sărbătoresc această zi sub amprenta pandemiei de coronavirus, pandemie care afectează întreg mapamondul, cu spații libere pentru cetățenii vaccinați, spații împrejmuite cu garduri mobile de plasă, garduri care delimitau zona de acces.Trist, deoarece în mod sigur dacă nu era această restricție, lucrurile ar fi stat altfel, petrecerea nu s-ar fi terminat așa de repede, aproximativ orele 23.20, în fiecare seară.Sperăm totuși că Dumnezeu va ajuta oamenii să scape de acest cumplit flagel, iar viața să revină la valorile care le-a avut până în 2019.

Pănă atunci, Dumnezeu să binecuvânteze Banatul și pe locuitorii lui !!!

de Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *