FOROTIC, festival de Sânziene în Banat, pentru bănățeni
25 iunie, prima zi din festivalul de Sânziene care are loc în comuna Forotic din județul Caraș Severin. Beneficiind de un suflu tânăr și nou, în persoana primarului Alexandru Sporea, un tânăr care anul trecut, a convins sătenii comunei Forotic că el este cea mai optimă variantă pentru scaunul de primar al comunei, foroticenii vor să arate tuturor că au făcut cea mai bună alegere. De altfel, lucrurile bune nu au încetat să apară în localitățile comunei Forotic, deși zestrea lăsată de fostul primar era una foarte săracă, o zestre de probleme, după cum am aflat de la apropiații edilului șef al comunei Forotic. Implicarea lui este totală în cele trei localități care aparțin de comuna Forotic, Surduc, Comoraste și Brezon. Astfel, acum cu aportul lui și al consiliului local al comunei, are loc prima ediție din festivalul de Sânziene, festival pe care speram să îl vedem în fiecare an de acum încolo.
Programul primei zile a fost unul în care copii de la grădinița Petru Oalde din Forotic au dat startul prin prezentarea de cântece și dansuri sub conducerea doamnei educatoare Stoia Felicia.
Aceștia au fost urmați de copii care frecventează grădinița Comoraste și doi elevi de la școala din aceiași localitate. Au urmat pe rând școlile din zona de deal a Banatului, Grădinari, Răcăjdia și Ticvaniu Mare urmată de școala din Vărădia.
Doi tineri soliști, frații Aiana, vocal, și Ianis instrumental la taragot, au cântat pentru ascultători trei frumoase melodii bănățenesti.
Ansamblul Hora Carașului din Oravița, coregraf Viorica Chisărău și orchestra casei de cultură condusă de Cătălin Chisărău, împreună cu soliștii vocali Dario Mihai, Lucian Ranga și Maria Velcota care și-au adus aportul la buna dispoziție a ascultătorilor prin melodiile interpretate.
Un punct forte al spectacolului a fost apariția pe scena din Forotic a dansatorilor de la ansamblul BOCȘANA, ansamblu condus de coregrafii Tavi Peptenar și Ilia Ciurcea, ei prezentând mai multe tablouri coregrafice cu tematica AVALANȘA despre tristețea ciobanilor care și-au pierdut oile, Buburuza despre tinerețe și începuturile iubirii între tineri, NUNTA cu bucuria împlinirii iubirii și LA PĂRĂU care reliefează micile neînțelegeri în dragoste la tineri. Instrumentistul Ghiță Berinde din cadrul orchestrei casei de cultură Oravița a interpretat câteva suite de brâuri, suită din pusta Banatului și suită de pe valea Oraviței, precum și dansul Țandăra. Pe general a fost o primă zi reușită, cu multe surprize pentru auditoriu și cu un spectacol reușit, corespunzând zicala „TOT BANATU’I FRUNCEA”
Felicitări foroticenilor, felicitări tânărului primar Alex Sporea, felicitări tuturor protagoniștilor care au evoluat pe scenă pentru spectatorii casei de cultură din Forotic