GHEORGHE BABEȚ, PICTORUL BĂNĂȚEAN DE RENUME MONDIAL

Pictorul alchimist al artei naive, aşa ar putea fi supranumit Gheorghe Babeţ, unul dintre cei mai mari artişti naivi din România, cu un stil şi o tehnică unice în lume.

Fost lăcătuş mecanic şi poet în dialectul bănăţean, a publicat patru cărţi de poezie şi proză de literatură dialectală în timpul liber, câştigând chiar importantul premiu „Marius Munteanu”, Gheorghe Babeţ este acum pensionar. A fost întotdeauna printre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi artişti naivi din România. Datorită stilului unic şi a tehnicii complet originale, faima sa a cucerit occidentul, circa 85% dintre tablourile sale aflându-se în colecţii private din afara ţării, cu ]n special Canada, Statele Unite, Elveţia, Suedia, Austria şi Germania.

       Nume de referinţă în arta naivă contemporană, Gheorghe Babeţ a fost atras de culori încă de mic. Desena într-una, dar avea note mici la desen, deoarece profesorii nu înţelegeau sau nu voiau să înțeleagă „operele” elevului Babeţ. „Probabil dacă aveam parte de profesori care să mă înţeleagă aş fi apucat mai repede drumul artei. Aşa, abia la 22 de ani m-am apucat de pictura de şevalet, pictând însă comercial. N-am avut un gen până când o pură întâmplare a făcut să văd un afiş de înscriere la Şcoala Populară de Arte. Concurenţa a fost mare, cam cinci pe un loc, dar am intrat şi, după un an de studiu, am descoperit, tot din întâmplare – observaţi de rol important a jucat întâmplarea în viaţa mea – un album al lui Henri Le Douanier Rousseau, scos de Editura Meridiane. În clipa aceea am înţeles: asta vroiam să fiu, pictor naiv. Cu toate că nici măcar nu ştiam că acest gen de pictură se numeşte «naivă», dar am simţit intens că pasiunea mea pentru natură, combinată cu fantezia nativă pe care profesorii de desen din şcoala generală n-o înţeleseseră, vor fi unite de fenomenala libertate de exprimare pe care o descopeream în arta naivă”, spune acum, reputatul pictor Gheorghe Babeţ.

Ce au însă atât de special tablourile artistului bănăţean încât să merite atenţia şi aprecierile colecţionarilor şi criticilor ? Stilul şi tehnica, unice în lume. Practic, culorile cu care pictează sunt rezultatul unor experimente aproape de laborator. Pentru că în vremurile în care artistul s-a apucat serios de pictură, materialele se găseau greu, iar el lucra în mediul industrial, la Uzinele Mecanice, a început să picteze iniţial cu vopsele industriale, apoi cu cele pe bază de ulei. „Atunci mi-a trecut prin cap să le amestec, să fac diverse combinaţii ! Am scos uleiul din vopseaua clasică şi l-am înlocuit cu nitrodiluant. Aşa am descoperit că unii pigmenţi, mai ales cei organici, intrau în reacţie cu nitro. I-am eliminat. Ca să le fac mai rezistente la lumină, am pus eşantioane identice de pigmenţi pe câte două cartoane. Pe unul l-am ţinut la întuneric, iar pe celălalt într-un atelier de sudură. Ultravioletele au devastat pur şi simplu unele culori. Le-am eliminat şi pe acestea. Am experimentat ani de zile, ca un alchimist, până când am descoperit amestecurile şi culorile perfecte”, a mai spuns Gheorghe Babeţ.

Pictorul a mai utilizat, de-a lungul carierei, şi alte materiale ciudate: anilină, ojă, medicamente „colorate” ca albastrul de metil, ba chiar şi pudră de cacao sau turmeric. Nitrolacurile „inventate” de el special pentru pictură, a căror „reţetă” o păstrează cu sfinţenie, sunt sigure şi, mai ales, foarte rezistente în timp. Datorită acestei tehnici unicat, precum şi datorită stilului luxuriant, tablourile lui Gheorghe Babeţ au fost de multe ori catalogate drept curiozităţi ale genului, dar l-au şi propulsat în elita artei naive mondiale.

Prima expoziţie la care a participat Gheorghe Babeţ a avut loc în 1977, pe când era în ultimul an la Şcoala Populară de Arte. „Privind înapoi, astăzi, mi se pare extraordinar că practic în ultimii ani de şcoala am fost lăsat să pictez de capul meu. Profesoara îi certa pe cei care voiau să-mi dea sfaturi, ca să-mi păstrez nealterat stilul, spunea dânsa”. La toate expoziţiile ulterioare, Babeţ a obţinut premii importante, lucrările fiindu-i cumpărate aproape instantaneu. După 1989 apariţiile expoziţionale ale artistului s-au rărit considerabil, în ultimii douăzeci de ani intrând într-un con de umbră total.

Considerat unul dintre cei mai mari artişti naivi nu doar din România, ci şi din lume, Gheorghe Babeţ uimeşte şi astăzi cu inventivitatea şi tematicile lucrărilor sale.

Ca și poet în grai bănățean, Ghiță Babeț a scris patru volume de versuri și proză în grai bănățean, la un moment dat câștigând și marele premiu la un concurs de gen, premiul “MARIUS MUNTEANU”  pentru poezie în grai bănățean.

Deși s-a consacrat ca pictor naiv, Gheorghe Babeț atinge foarte bine genul poeziei dialectale, volumele sale având în cuprins poezii din viața reală a satului și a oamenilor care îl locuiesc, întâmplări și povești  spiuse de bătrâni la gura sobei, în serile de iarnă.

Genul acesta de poezie, specifică satelor bănățene, cu bătrâni care îți așteaptă fiul să se întoarcă din război, deși știe că nu se mai întoarce niciodată, oameni care au muncit o viață, dar sunt tot săraci și o duc greu, se găsește destul de des în versurile lui Ghiță Babeț.

Iată-l pe cunoscutul pictor în arta naivă, poet și scriitor dialectal, Gheorghe Babeț, în timp ce i se lua un interviu despre una dintre cărțile sale.

Cum am spus și mai sus, la una dintre participările la concursul desfășurat în amintirea regretatului poet și scriitor în grai bănățean Marius Munteanu, concurs care îi și poartă numele , a câștigat locul întâi.

Astăzi poetul și pictorul pensionar Gheorghe Babeț trăiește în Timișoara, alături de soția sa , are un băiat care l-a făcut un bunic fericit cu doi nepoți, ducând o viață liniștită, binemeritată după perioada de activitate.Acum trei ani a participat la Oradea la o expozitie de pictură naivă organizată de  Asociaţia Artiştilor Naivi din România  „Ne-a trebuit un an şi jumătate să-l facem pe dl. Babeţ să înţeleagă că locul dumnealui este aici, alături de noi, alături de arta naivă. Că lumea artei naive este mai săracă fără dânsul, şi că poate fi un bun exemplu artistic pentru tinerii care vin din urmă. Suntem onoraţi să-l avem aici, la Festivalul Naţional de Artă Naivă, şi sperăm să continue să ne ofere opere de artă naivă care să bucure posteritatea”, a spus atunci Mircea Stroe, preşedintele organizaţiei.Iată cîteva din titlurile care l-au facut cunoscut pe Gheorghe Babeț, ca poet și scriitor dialectal.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-17.png

Iată și cartea cu care a câștigat premiul ce poartă numele regretatului Marius Munteanu.

Întradevăr, scriitorul și poetul Gheorghe Babeț, lasă în urma sa o colecție de poezii care te binedispun, indiferent de starea avută înainte de a le citi.

Adrian Cîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *